Družina živi v Perdasdefoguju na jugovzhodnem delu otoka. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Družina živi v Perdasdefoguju na jugovzhodnem delu otoka. Foto: freedigitalphotos.net

Devet članov družine Melis šteje med 79, kolikor jih ima najmlajša sestra Mafalda, in skoraj 105 let - toliko jih bo namreč v sredo praznovala najstarejša, Consolata. Po starosti ji z 99 leti sledi Claudia, nato 97-letna Maria, 93-letni Antonio, 91-letna Concetta, 89-letni Adolfo, 86-letni Vitalio in 81-letna Vitalia. Vsi živijo v Perdasdefoguju na jugovzhodnem delu otoka.

Italijanski mediji poročajo, da ima samo Consolata devet otrok, 24 vnukov in 25 pravnukov. Vsi člani družine so še vedno čili in polni energije, še pišejo mediji in v dokaz navajajo, da se Claudia še vedno vsak teden udeleži maše, Adolfo pa upravlja lokalni bar.

So "krive" hruške in slive?
Prebivalci Sardinije tudi sicer dočakajo častitljive starosti. Profesor klinične biokemije s sardinske univerze Sassari, Luca Deiana, ki je od leta 1996 preučeval kakih 2.500 stoletnikov z otoka, pravi, da gre dolgoživost Sardincev pripisati različnim dejavnikom: "Na eni strani gre za genetiko, za podedovano dolgoživost." Pri tem pa je v pogovoru za časnik Corriere della Sera še dodal: "A omeniti velja tudi bogato zemljo in obilje lokalnega sadja, predvsem hrušk in sliv."