Foto: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve
Foto: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Dolino pod Poncami so danes obiskali tuji diplomatski in konzularni predstavniki. Na srečanju, ki ga je pripravilo zunanje ministrstvo, so jim predstavili Nordijski center Planica ter vrhunske dosežke slovenskega nordijskega smučanja in športne industrije. Skoraj vsi so se tudi prvič povzpeli na vrh planiške letalnice. "Navdušena sem nad videnim in nad velikostjo celotnega središča. Navdušena sem tudi nad tem, da boste tu čez 20 dni gostili pomembno svetovno prvenstvo," je povedala švicarska veleposlanica Gabriele Schreier.

Veleposlanikom so predstavili tudi prihajajoče svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju in ključne slovenske uspehe nordijskega smučanja ter športne industrije. Po predstavitvi Nordijskega središča je sledila še predstavitev blagovnih znamk Elan – priznanega proizvajalca alpskih smuči in druge športne opreme ter Alpine – vodilnega slovenskega proizvajalca športne in modne obutve.

Poslanstvo ministrstva tudi promocija slovenskih gospodarskih in raziskovalnih institucij

Med govorci so bili državni sekretar Ministrstva za zunanje in evropske zadeve Samuel Žbogar, vodja Nordijskega središča Planica Gabrijel Gros, podžupanja Kranjske Gore Klavdija Gomboc in generalni sekretar organizacijskega odbora Planica Tomaž Šušteršič.

Diplomati v Planici

Državni sekretar Žbogar je poudaril potrebo po spodbujanju sodelovanja. Kot pomembno poslanstvo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve je poudaril predvsem slovensko kandidaturo za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov. Ob tem je poudaril še eno pomembno poslanstvo ministrstva, in sicer podpiranje in promocijo inovativnih rešitev slovenskih gospodarskih in raziskovalnih institucij, njihovega znanja, visokotehnoloških znanj, izdelkov in raziskav, so sporočili z Ministrstva za zunanje in evropske zadeve.

"Nasploh promoviramo slovensko odličnost v gospodarstvu, kulturi, športu in znanosti, hkrati pa hočemo tudi veleposlanikom, ki so v Sloveniji, pokazati, kaj in kdo smo Slovenci, da nas bodo lažje in bolje razumeli," je ta TV Slovenija povedal Žbogar.

Diplomati v Planici