Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Na prireditvi, ki so jo organizirali zdravniki ljubljanske pediatrične klinike v sodelovanju z Založbo Rokus Klett in Športnim društvom Povodni mož, so s pomočjo donatorjev in vsakega posameznega tekača, prostovoljca in navijača poskušali zbrati čim več denarja za otroke, ki se zdravijo na pediatrični kliniki.

Pediatri organizirali dobrodelni tek Hop na grad

Pojasnili so, da z dogodkom spodbujajo zdrav način življenja in povezujejo ljudi, ki želijo vračati v skupnost, iz katere izhajajo. Njihov cilj za vsakoletni dobrodelni dogodek je druženje, gibanje in pomoč tistim, ki jo najbolj potrebujejo. Organizatorji so pripravili tri različno dolge trase za otroke različnih starosti in dve trasi Hop na grad, dolgi tri in šest kilometrov.
Z dobrodelnimi teki Hop na grad so do zdaj zbrali že več kot 120.000 evrov, pediatrični kliniki pa so podarili že več naprav, ki so olajšale zdravstveno oskrbo bolnih otrok: "Gastroskop za naše najmlajše bolnike, naprava za vektorsko bioimpedančno analizo sestave telesa, ultrazvočna sonda, dva monitorja za kožno merjenje količine ogljikovega dioksida in nasičenosti krvi s kisikom za neonatalni in nevrološki oddelek pediatrične klinike in napravi za zunajtelesno oksigenacijo krvi za oddelek za intenzivno medicino."

Dobrodelni tudi med pandemijo

"Letos nameravamo kupiti kirurško naglavno luč, ki jo bomo potem podarili kirurgom na oddelku otroške kirurgije pediatrične klinike," je povedala pediatrinja Nina Battelino. Lani so z zbranim denarjem lahko kupili še napravo biofeedback, ki jo uporabljajo psihologi za delo z otroki s psihičnimi težavami, ter napravo za transkutano merjenje ogljikovega dioksida v krvi. "V letu, ko je bila korona, teka nismo organizirali, smo pa vseeno zbrali 50.000 evrov in kupili napravo, ki lahko nadomesti srce in pljuča," doda pediater Damjan Osredkar. Na odru sta tekače spodbujala Žiga X. Gombač in Uroš Bitenc, za popestritev dogodka pa so poskrbeli glasbeni gostje.

Hop na grad - dobrodelni tek za pediatrično kliniko