Ne le Fernandezovi dediči, tudi nekdanji sovaščani bodo uživali sadove uspeha najprepoznavnejše mehiške znamke piva. Foto: Reuters
Ne le Fernandezovi dediči, tudi nekdanji sovaščani bodo uživali sadove uspeha najprepoznavnejše mehiške znamke piva. Foto: Reuters

Milijarder Antonino Fernández, eden soustanoviteljev družbe Grupo Modela, ki poleg drugih pijač izdeluje Corono, je bil ob smrti avgusta letos, dočakal je skoraj 99 let, bajno bogat.

Kljub izjemnemu uspehu v pivovarski industriji ni pozabil na svoje skromne korenine, menda se je še predobro spominjal odraščanja v Cerezales del Condadu, kjer je bil eden od 13 otrok v družini, ki se je spopadala z revščino: šolo je moral že pri 14 obesiti na klin, ker si starši niso mogli privoščiti, da bi ga vzdrževali.

Deloven in dobrodelen
In tako se je v svoji oporoki odločil vrniti nekaj skupnosti, iz katere je izšel: 80 vaščanom je zapustil skupno 210 milijonov zelencev, kar za vsakega izmed njih nanese skoraj dva milijona in pol (2,36 v evrih). Milijarder, ki je pred časom dobil tudi priznanje španskega kralja za svoje zasluge, je zapustil dodatno vsoto za nov kulturni center v vasi, nekaj denarja pa bo dobila tudi lokalna neprofitna organizacija s 300 uslužbenci.

Fernandez je iz vasi v pokrajini Leon v Mehiko emigriral leta 1949, pri 32, direktor skupine Modela je postal leta 1971, v okviru podjetja je ustanovil pivo Corona in bil najbolj zaslužen za uspeh pijače, ki je danes prepoznavna po vsem svetu. Leta 2005 je vodenje predal nečaku. V letih delovanja v poslovnem svetu je ustanovil več dobrodelnih organizacij, namenjenih predvsem zaposlovanju invalidov.