Mandelov dom, ki je zdaj postal hotel. Foto: Reuters
Mandelov dom, ki je zdaj postal hotel. Foto: Reuters

Hotel so poimenovali Sanctuary Mandela (Svetišče Mandela). Spada med najboljše hotele v mestu, z njim pa želijo obuditi spomin na nepozabnega voditelja. V tej hiši je Mandela živel, ko so ga po dolgih 27 letih izpustili iz zapora.

Gostje, ki bodo prenočevali v tem razkošnem hotelu, bodo lahko pobliže spoznali navade enega najslavnejših Afričanov. Kuharji v hotelu namreč pripravljajo jedi, za katere so dobili navdih v voditeljevih najbolj priljubljenih jedeh.

Če je kdo poznal Mandelov okus, je bila to Xoliswa Ndoyiya, ki je zanj in njegovo družino kuhala kar 22 let. "Nisi mogel zgrešiti, če si mu pripravil zelenjavo, a ne le ene vrste. Najraje je imel mešanico zelenjave, pogosto je rekel, naj na krožnik dam veliko barv. Zelo rad je imel tudi govejo obaro, zato trenutno v hotelu ponujamo raviole, polnjenje z mesom iz govejega repa. Tata, kot smo mu rekli, si je trikrat na teden zaželel takšno obaro. V slast mu je šel tudi fižol," je povedala.

Hotel, ki je obdan z bujnim rastjem, ponuja devet sob, ki lahko sprejmejo največ 18 gostov. Zanje je treba odšteti od 260 do 1000 dolarjev na noč – toliko stane predsedniška suita, v kateri je v predsedniškem mandatu spal tudi Mandela. Na hodnikih stojijo spominski predmeti, na stenah pa visijo fotografije, ki obujajo spomin na Mandelo.