Dolgo časa je veljalo, da so mačke udomačili v starem Egiptu, pred okoli 3–5 tisoč leti, novejša dognanja pa kažejo, da so mačke udomačili pred 7500–10.000 leti na območju zahodne Azije. Foto: Pixabay
Dolgo časa je veljalo, da so mačke udomačili v starem Egiptu, pred okoli 3–5 tisoč leti, novejša dognanja pa kažejo, da so mačke udomačili pred 7500–10.000 leti na območju zahodne Azije. Foto: Pixabay

Poljski inštitut za ohranjanje narave, ki deluje v okviru tamkajšnje akademije znanosti, že več let dopolnjuje seznam invazivnih tujerodnih vrst, na katerem je bilo do nedavnega kar 1786 različnih primerkov rastlin in živali. Kot je pojasnil eden vodilnih biologov v državi, Wojciech Solarz, vrsto ali sorto kot invazivno označijo na podlagi določenih znanstvenih kriterijev, zato nikakor niso pričakovali odziva, ki je sledil vpisu 1787. vrste z latinskim imenom felis catus (domača mačka).

Kot pojasnjuje Solarz, v znanstveni skupnosti že nekaj časa vlada konsenz glede invazivnosti domače mačke, saj ima ta živalska vrsta negativen vpliv na biodiverziteto – pobija namreč male sesalce in ptiče ter tako zmanjšuje njihovo populacijo.

Kljub omenjenim argumentom je na Poljskem izbruhnila prava mala vojna med znanstveniki in ljubitelji mačk, ki je šla tako daleč, da je moral Solarz odločitev akademije pojasnjevati tudi v televizijskem soočenju z veterinarko in mačjeljubko Doroto Suminsko, sicer tudi avtorico knjige Vesela mačka, poroča AP. Suminska je med drugim poudarila, da na biodiverziteto ptičev vplivajo tudi onesnaževanje, širjenje urbanega prostora, različne ograje ipd. "Ste torej tudi človeka uvrstili med neinvazivne vrste?" je izzvala biologa.

Ta je v odzivu poudaril, da v povprečju na Poljskem mačke na leto ubijejo 140 milijonov primerkov ptic. Obenem pa je zavrnil očitke, da z uvrstitvijo domače mačke na seznam pozivajo k zmanjšanju njene populacije (na tak ali drugačen način).

V uradni izjavi je ob tem akademija znanosti zapisala, da "odločno nasprotuje kakšni koli krutosti do živali" in da uvrstitev mačke na seznam tujerodnih invazivnih vrst nikakor ne pomeni tudi nasilnega zmanjševanja populacije. Poudarili so še, da je klasifikacija skladna s smernicami znotraj Evropske unije.

Pojasniti pa so morali še nekaj: zakaj so mačko označili za tujerodno. Kot so navedli, je bila felis catus najverjetneje udomačena pred okoli 10.000 leti na območju zahodne Azije oz. v t. i. zibelki civilizacij, kar pomeni, da ima – gledano z vidika Evrope – tuj izvor.

Ob tem so znanstveniki še poudarili, da si želijo zgolj, da bi lastniki mačk tem občasno – na primer v času ptičjega parjenja in valjenja – omejili čas, ki ga preživijo na prostem oz. v bližini ptičev. Solarz je ob tem še zvrnil očitke, da sovraži mačke: "Sam imam psa, ampak nimam nič proti mačkom."