86-letni Buffett je v zadnjem desetletju razdelil že za več kot 27 milijard dolarjev svojega premoženja. Foto: Reuters
86-letni Buffett je v zadnjem desetletju razdelil že za več kot 27 milijard dolarjev svojega premoženja. Foto: Reuters
Dolarji
Revija Forbes je marca letos premoženje Warrena Buffetta ocenila na 75,6 milijarde dolarjev, kar ga je zavihtelo na drugo mesto lestvice najbogatejših Zemljanov. Foto: Pixabay

Darilo je del načrta 86-letnega vlagatelja iz Nebraske, da popolnoma razda svoje premoženje.

Buffett je od leta 2006 razdelil v dobrodelne namene že okoli 27,5 milijarde dolarjev svojega premoženja, od tega je največ dobila fundacija njegovega dobrega prijatelja in ustanovitelja Microsofta Billa Gatesa (22 milijard dolarjev).

Od zadnje donacije 3,17 milijarde dolarjev bo ta fundacija, ki se osredotoča na zmanjševanje revščine, izobraževanje in zdravstvo, dobila 2,42 milijarde.

Njegovo premoženje ocenjeno na skoraj 76 milijard dolarjev
Warren Buffett, ki velja za vlagateljsko legendo, je vodenje finančnega imperija Berkshire Hathaway, ki ima deleže v približno 80 podjetjih - med njimi so tudi koncerni Coca-Cola, Microsoft, Goldman Sachs in IBM -, prevzel leta 1965. Do zdaj je razdal že za približno 40 odstotkov svojega deleža v podjetju.

Vsako leto denar daruje fundaciji Glide, ki pomaga brezdomcem v San Franciscu, denar daje tudi v sklad, poimenovan po njegovi pokojni ženi Susan Thompson, ter v sklad, ki ga vodijo njegovi otroci.

Revija Forbes je marca letos premoženje Warrena Buffetta ocenila na 75,6 milijarde dolarjev, kar ga je zavihtelo na drugo mesto lestvice najbogatejših Zemljanov. Pred njim je le Gates, ki ima pod palcem še 10 milijard več.