Dunaj slovi po bogati plesni tradiciji. Foto: David Bohmann
Dunaj slovi po bogati plesni tradiciji. Foto: David Bohmann

Uradno se sezona plesov začne že 11. novembra, večina plesov pa poteka v prvih dveh mesecih novega leta.

Med najbolj priljubljenimi prizorišči je palača Hofburg, ki med drugim gosti številne tematske plese, kot so plesi slaščičarjev, odvetnikov in zdravnikov ter tudi nekaterih izobraževalnih ustanov, kot sta plesa Ekonomske in Tehnične univerze na Dunaju.

Plese organizirajo tudi v dunajski mestni hiši, kjer bo 13. januarja med drugim verjetno najbolj dišeči ples v sezoni – že 99. ples cvetja (Blumenball).

Eden od vrhuncev sezone je dunajski operni ples (Opernball), ki bo letos 16. februarja. Veličastni dogodek v dunajsko opero vsako leto privabi okoli 5000 obiskovalcev, po televiziji pa ga spremlja več milijonov gledalcev po vsem svetu.

Operni ples bo letos že 65. in bo tokrat v znamenju dobrodelnosti. Vstopnico, za katero je bilo običajno treba odšteti 315 evrov, so podražili na 350 evrov, prav tako bo letos dražja gastronomska ponudba. Razlika v ceni bo v celoti namenjena pobudi "Avstrija pomaga Avstriji" ("Österreich hilft Österreich"). Z zbiranjem denarnih sredstev za omenjeno pobudo bo v svojih programih pomagala tudi avstrijska nacionalna radiotelevizija ORF.

Sezona plesov se uradno konča na pustni torek, ki bo letos 21. februarja, kljub temu pa bo nekaj plesov tudi poleti. V mestni hiši bodo 3. junija organizirali ples raznolikosti (Diversity Ball), ki praznuje veselje do življenja in spoštovanje človeške raznolikosti. Sladkosnedi plesalci se že veselijo 23. junija, ko bo v mestni hiši potekal najslajši vseh plesov, ples bombonov (BonbonBall), na katerem obiskovalcem postrežejo z izvrstnimi dunajskimi slaščicami.