Izjemno redki javanski nosorogi so zelo podobni indijskim nosorogom (na sliki), so le nekoliko manjši. Foto: EPA
Izjemno redki javanski nosorogi so zelo podobni indijskim nosorogom (na sliki), so le nekoliko manjši. Foto: EPA

V Indoneziji je narava poskrbela za veselje tamkajšnjih naravovarstvenih organizacij in prebivalcev. Na najbolj zahodni točki otoka Java, v indonezijskem nacionalnem parku Ujung Kulon, so namreč opazili dva mladiča izjemno ogrožene vrste javanska nosoroga. Gre za eno najbolj ogroženih vrst sesalcev na svetu, ki je na robu preživetja.

Ujung Kulon je zadnji rezervat naravnega habitata, kjer še živijo te živali. V fotografski objektiv ujeti živali sta stari med tremi meseci ter enim letom in sta na videz v dobrem zdravstvenem stanju.

Nekoč je bilo v Jugovzhodni Aziji na sto tisoče javanskih nosorogov, nato pa sta krčenje naravnega bivališča in lov njihovo število popolnoma zdesetkala. Po ocenah indonezijskega ministrstva za okolje jih je na najbolj zahodni točki otoka Java le okoli 70.

Javanski nosorogi so ena izmed petih še živečih vrst nosorogov, znana tudi kot manjši enorogi nosorog. Najbolj je sicer soroden indijskemu nosorogu in ima tudi podobno želvasto kožo, a je po velikosti bližje črnemu nosorogu. Njihovi rogovi so manjši od drugih vrst, samice pa jih sploh nimajo.