Albin Tahiri pravi, da mu je bilo v veliko čast nositi zastavo Kosova na odprtju iger, da pa mu predstavlja tudi breme, ker je edini tekmovalec svoje države v Pjongčangu. Foto: EPA
Albin Tahiri pravi, da mu je bilo v veliko čast nositi zastavo Kosova na odprtju iger, da pa mu predstavlja tudi breme, ker je edini tekmovalec svoje države v Pjongčangu. Foto: EPA
Tahiri bo nastopil v vseh disciplinah alpskega smučanja. Foto: Reuters
Tahiri s kosovskim predsednikom Hashimom Thacijem v olimpijski vasi. Foto: Reuters
Kosovo letos prvič nastopa na zimskih olimpijskih igrah. Foto: Reuters

Kosovo je ena od šestih držav, ki letos na zimskih olimpijskih igrah nastopajo prvič.

Mednarodni olimpijski komite (MOK) je leta 2014 nekdanji srbski pokrajini prižgal zeleno luč, da lahko tekmuje kot neodvisna država, tako da je Kosovo prvič nastopilo na poletnih OI leta 2016 v Riu de Janeiru. Tam je zastavo nosila judoistka Majlinda Kelmendi, ki je nato osvojila zlato medaljo.

V Pjongčang je Kosovo poslalo Tahirija, ki je bil lani prvi alpski smučar, ki je zastopal Kosovo na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu, letos pa bo edini tudi v Južni Koreji. Priznava, da mu to predstavlja določeno breme, saj je vsa pozornost države uprta samo vanj.

"Včeraj smo spisali zgodovino. Zdaj je čas, da se osredotočim na tekme," je zapisal danes na Facebooku.

Nastopa v vseh disciplinah
Tahiri, ki bo nastopil v vseh disciplinah alpskega smučanja, je bil rojen v Sloveniji staršem mešanega rodu. Njegova mama je Slovenka, oče pa kosovski Albanec, ki se je še v času Jugoslavije kot delavec v železarni preselil na Ravne na Koroškem.

Albina je prvič na smuči postavil prav oče, ki se je tudi sam ukvarjal s športom. Prve zavoje je fant naredil pri šestih letih na Koroškem, kjer je odraščal, zadnja leta pa živi v Ljubljani, kjer je septembra diplomiral iz dentalne medicine, v kratkem pa bo v dentalno-kirurškem centru začel zobozdravniško prakso.

Od Raven do Brezovice
Tahiri je trenirati začel v smučarskem klubu Ravne, nato večji del preživel v smučarskem klubu Črna, do leta 2009 pa je smučal pod okriljem slovenske smučarske zveze, a je počasi finančni zalogaj postal prevelik, zato se je odločil za menjavo reprezentanc.

Od leta 2009, ko je prevzel kosovsko športno državljanstvo, nastopa za ne ravno konkurenčno reprezentanco Kosova, še vedno pa pogosto trenira s slovensko ekipo, največkrat v Avstriji, Sloveniji in Italiji, občasno pa odpotuje tudi v Brezovico na Kosovu, kjer trenira kosovska reprezentanca.

Uresničitev sanj
Za Pjongčang pa pravi, da je uresničitev tako njegovih sanj kot tudi sanj njegovega očeta, se pa ne označuje za profesionalnega smučarja, saj je v petih letih, ko je čakal na priznanje Kosova, čas posvetil študiju, šele zadnji dve sezoni, odkar je bilo Kosovo sprejeto v FIS, pa se je znova lotil treningov smučanja.

Je pa res, da ima Kosovo, ena najrevnejših držav Evrope, zelo omejen proračun za smučanje, zato se mora Tahiri zadovoljiti, da mu kosovska zveza omogoča nakup opreme in občasno pokrije potne stroške. Serviserja nima, prav tako ne fizioterapevta, ima pa trenerja, a živi na Kosovu, tako da ne potuje s Tahirijem.

Tahiri sicer ni edini slovenski smučar, ki v Pjongčangu zastopa barve druge države - Ljubljančan Marko Vukičević nastopa za Srbijo, več o njem pa v jutrišnjem prispevku.

V videoposnetku povsem spodaj si lahko ogledate kratek pogovor s Tahirijem, posnet na lanskem svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v St. Moritzu.