Podjetje SETE se je opravičilo obiskovalcem 300-metrske stvaritve. Foto: AP
Podjetje SETE se je opravičilo obiskovalcem 300-metrske stvaritve. Foto: AP

Zaposleni na Eifflovem stolpu so se ob 100. obletnici smrti inženirja Gustava Eiffla – snovalec stolpa je umrl 27. decembra 1923 v starosti 91 let – odločili za enodnevno stavko. Tako so simbol Pariza, kamor se prav za konec leta odpravi veliko ljudi, za en dan zaprli za javnost.

Stavko so organizirali iz protesta proti sedanjemu načinu upravljanja, ki naj bi vodilo h katastrofi. Po mnenju sindikata CGT vodstvo podjetja SETE, ki upravlja turistično znamenitost, namreč "železno damo" vodi v skladu s poslovnim modelom, ki je "preveč ambiciozen in nevzdržen". Poleg tega naj bi temeljil na prenapihnjeni oceni števila prihodnjih obiskovalcev, hkrati pa podcenjeval stroške vzdrževalnih del.

Podjetje SETE se je opravičilo obiskovalcem 300-metrske stvaritve, ki je stara 134 let, in vsem, ki so imeli elektronske vstopnice za obisk stolpa, ki ga vsako leto obišče skoraj sedem milijonov ljudi, svetovalo pa je, naj preverijo elektronsko pošto za več informacij glede svoje rezervacije.

Ploščad ob vznožju stolpa je bila vseeno še odprta za javnost. Ob obletnici so tam v živo in prek družbenih medijev predvajali svetlobno in zvočno predstavo, ki so jo pospremili didžej in plesni nastopi, ki je bila sicer že vnaprej posneta. Stavka zato na počastitev obletnice stvaritelja okoli 10.000-tonskega stolpa ni vplivala.