Gledalci so imeli s pomočjo Maričke priložnost pokukati tudi v zakulisje Eme. Foto: MMC RTV SLO
Gledalci so imeli s pomočjo Maričke priložnost pokukati tudi v zakulisje Eme. Foto: MMC RTV SLO
Maja Martina Merljak, Peter Poles
Lani sta Emo vodila Mario Galunič in Bernarda Žarn, letos pa sta v njune 'čevlje' skočila Maja Martina Merljak in Peter Poles. Foto: MMC RTV SLO

Po podatkih izvajalca merjenja AGB Nielsen Media Research je predizbor oddaje Ema 31. januarja, ki ga je predvajal prvi program Televizije Slovenija, spremljalo povprečno 17,2 odstotka oziroma 313.000 gledalcev, starih nad deset let. Z drugimi besedami to pomeni 41-odstotni delež vseh gledalcev televizije v času predizbora.

Kdo bi lahko zamudil Emo?
Nedeljski finale Eme, ki je dal letošnjega slovenskega predstavnika, ki bo maja odpotoval v Moskvo, pa je spremljalo povprečno kar 24,6 odstotka ali skoraj 450.000 gledalcev, starih nad 10 let, kar je 51 odstotkov vseh gledalcev televizije v času oddaje. Največje število gledalcev je spremljalo oddajo ob koncu, in sicer kar 31,4 odstotka ali skoraj 575.000 gledalcev, starih nad 10 let, oz. več kot dve tretjini (69-odstotni delež) vseh gledalcev televizije v tem času.

Predizbor in finalni izbor Eme 09 sta bili tako tudi daleč najbolje gledani oddaji na televiziji v soboto oziroma v nedeljo.

Quartissimo zmagal, mnenja se krešejo
Spomnimo: zmago je odnesel godalni kvartet Quartissimo ob pomoči pevke Martine Majerle. Polovico glasov je prispevalo telefonsko glasovanje ljudstva, polovico pa mednarodna strokovna komisija. Sestavljali so jo trije akademski glasbeniki – Urška Čop Šmajgert, urednica glasbenega programa na Radiu Maribor, Anja Rogljić, ki je med drugim sodelovala tudi z odličnima predstavnikoma na Evrosongu, z Marijo Šerifović in Željkom Joksimovićem, in Andrea Zuppini, med drugim stari znanec festivala San Remo.

"Za mednarodno obarvano strokovno komisijo se je RTV Slovenija odločila, ker ta pomeni svež veter, neobremenjenost s slovenskim glasbenim prostorom; ker pa so vsi trije tudi glasbeniki, so šli njihovi glasovi najbolj kakovostnim skladbam in njihovim izvajalcem," so sporočili.

C. R.