Foto: AP
Foto: AP

Proizvajalci čipsa Pringles so se zadnja leta soočali s številnimi kritikami, da je njihova embalaža prava nočna mora za vse, ki bi jo želeli reciklirati, saj vsebuje kovinske in plastične dele, vključeni pa so še nekateri drugi materiali.

V podjetju, ki proizvaja ta znani prigrizek, zdaj preizkušajo preprostejše pakiranje, čeprav strokovnjaki opozarjajo, da vseeno ne gre za popolno rešitev – čeprav jim je število materialov, iz katerih je embalaža izdelana, uspelo občutno zmanjšati.

Zdaj približno 90 % embalaže predstavlja papir, 10 % pa je plastične pregrade, ki notranjost embalaže in hrano ščiti pred zunanjimi vplivi, ki bi lahko vplivali na okus. Za zgornjo folijo pa trenutno preizkušajo dve možnosti – iz plastike, ki jo je mogoče reciklirati, in iz papirja.

Simon Ellin iz združenja za recikliranje je za BBC pojasnil, da je bila embalaža čipsa Pringles z vidika recikliranja res slaba rešitev, da pa nova verzija prinaša izboljšanje, ki ga seveda pozdravljajo. "A če bodo za odpiranje čipsa še vedno uporabili plastične materiale, bo to samo še dodatno prispevalo k onesnaženju, tega se morajo znebiti."

Proizvajalec čipsa pa hkrati poudarja, da mora kupcem zagotoviti kakovostno pakiranje, ki zagotavlja, da se hrana ne bi pokvarila.

Nove oblike embalaže so pripravljali eno leto, zgolj v Evropi pa dnevno proizvedejo tri milijone tub tega čipsa.