Turški predsednik je komentiral Evrovizijo. Foto: Reuters
Turški predsednik je komentiral Evrovizijo. Foto: Reuters

Erdogan je v govoru po seji vlade udeležence tekmovanja opisal kot "trojanske konje družbene korupcije" in dejal, da je imela njegova vlada prav, ko je Turčijo umaknila s tekmovanja.

"Na takih dogodkih je postalo nemogoče srečati normalno osebo," je dejal Erdogan, čigar vladajoča stranka Pravičnost in razvoj ima korenine v turškem islamskem gibanju in čigar vlada je v zadnjih letih postala manj strpna do pravic skupnosti LGBTQ.

Pri komentiranju Evrovizije se je Erdogan očitno skliceval na švicarsko zmago, piše Guardian. Nemo se identificira kot nebinarna oseba (in je kot tak prvi nebinarni zmagovalec Evrovizije), kar posredno naslovi tudi v svoji evrovizijski skladbi Code, ko poje, kako je "prenehal igro" in "razbil okove". "Šel sem do pekla in nazaj, da bi našel sebe ...".

"Zdaj bolje razumemo, kako smo se pravilno odločili, ko smo Turčijo v zadnjih 12 letih držali stran od tega sramotnega tekmovanja," je poudaril Erdogan. Turška nacionalna radiotelevizija TRT je decembra 2012 namreč sporočila, da ne bo sodelovala na Evroviziji 2013, pri tem so se sklicevali na to, da niso zadovoljni s pravili tekmovanja. Od takrat se Turčija ni več udeležila Evrovizije.

Erdogan je v ponedeljek tudi obsodil resen upad rodnosti v Turčiji kot eksistencialno grožnjo in katastrofo za državo. Prejšnji teden je turški državni statistični inštitut objavil, da je rodnost v državi leta 2023 padla na 1,51 otroka na žensko. Turški voditelj že dolgo poziva družine, naj imajo vsaj tri otroke.