Ilves se je za en večer preizkusil v vlogi didžeja. Foto: EPA
Ilves se je za en večer preizkusil v vlogi didžeja. Foto: EPA

Ko je začel glasbo vrteti Ilves, se je na plesišče zgrnilo več sto ljudi, ki so med drugim plesali na hite legendarne skupine Creedence Clearwater Revival in Neila Younga ter na glasbo skupine The Clash.

Predsednik bo zdaj izdal še album, katerega dobiček naj bi šel estonski dobrodelni organizaciji My Dream Day, ki pomaga bolnim otrokom uresničiti sanje.

Ilves pravi, da album vsebuje pesmi, ki jih je vzljubil, ko je odraščal v ZDA kot sin estonskih prebežnikov, ki so državo zapustili po sovjetski zasedbi njihove domovine. Album nosi naslov Teenage Wasteland - Favourites 1963-1978 in med drugimi vključuje pesmi skupin The Beach Boys, The Velvet Underground in The Who.

"To ni celotna zbirka vseh mojih najljubših pesmi," je dejal Ilves, ki uživa tudi v glasbenih zvrsteh, kot so new wave, punk in grunge. "Trenutno se najbolj navdušujem nad britansko skupino Wolfe Alice," je dodal.

Dolgoletni ljubitelj glasbe čuti povezavo med rockom in družbeno svobodo. "V zadnjih desetletjih je bil velikokrat rock'n'roll tisti, ki je preizkušal meje svobode, tudi v družbah, ki se imajo za liberalne demokracije," je pojasnil. Med zadnjo pesmijo se je še sam podal na plesišče, kjer se je predal ritmom s partnerico Ievo Kupce, strokovnjakinjo za spletno varnost na latvijskem ministrstvu za obrambo.