Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kot poroča Guardian, je nadzorni odbor podjetja Meta, ki ima pod okriljem ti priljubljeni družbeni omrežji, pozval k prevetritvi pravil podjetja, po katerih je objava golega ženskega oprsja prepovedana – ne pa tudi objava razgaljenega moškega torza.

Nadzorni odbor je 17. januarja izdal priporočilo, da mora Meta spremeniti svoja merila za goloto in spolno dejavnost odraslih tako, da "se ravnajo po jasnih merilih, ki spoštujejo mednarodne standarde človekovih pravic". Meta bo najverjetneje priporočilom odbora sledila.

V svojem priporočilu je odbor zapisal, da "stara politika temelji na binarnem pogledu na spol ter razliko med moškimi in ženskimi telesi," kar dela pravila glede razgaljanja bradavičk "nejasna" za tiste, ki se ne identificirajo kot ženska.

Odbor še meni, da bi morala Meta "definirati jasne, objektivna merila, ki spoštujejo pravice", ko gre za moderiranje golote, "da bi bili vsi ljudje obravnavani na način, skladen z mednarodnimi standardi človekovih pravic".

Meta je nadzorni odbor, v katerem sedijo akademiki, odvetniki in strokovnjaki za človekove pravice, sestavila, da bi razsojal pritožbe, vezane na moderiranje vsebin, a lahko tudi svetuje glede politik podjetja.

Metina stroga politika, ko gre za goloto, je že dolgo predmet intenzivnih razprav. Gibanje za deseksualizacijo oprsja se je začelo leta 2000, leta 2013 pa zares pritegnilo pozornost javnosti, ko je Facebook umaknil posnetke dokumentarnega filma Line Esco "Free the Nipple" (Osvobodite bradavičko). Odločitev Facebooka so kritizirali številni, tudi z javnimi protesti.

Leta 2018 je izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerburg skušal upravičiti politiko podjetja, češ da je lažje razviti AI-sistem za zaznavanje bradavičk kot pa sovražnega govora.