Mednarodna nogometna zveza je navijačem za tekmo na svetovnem prvenstvu v Katarju med Anglijo in Združenimi državami Amerike prepovedala, da se oblečejo v starodavna viteška oblačila križarjev. Fifa meni, da bi bili tako oblečeni navijači lahko žalitev za arabske nogometne navijače oziroma vse muslimane, tudi navijaška skupina Kick It Out, ki se bori proti diskriminaciji, je nogometnim navdušencem odsvetovala tako oblačenje.

Ocenjujejo, da tovrstna oblačila v Katarju in drugih muslimanskih državah morda niso dobrodošle – križarska oblačila namreč spominjajo na verske vojne pohode iz srednjega veka, ki jih je krščanski svet sprožil proti muslimanom v Sveti deželi. Poudarili so tudi na opozorila britanskega zunanjega ministrstva, namenjenega navijačem, da naj se ob obisku Katarja seznanijo z lokalnimi navadami in tovrstna navijaška oblačila nikakor ne pomenijo spoštovanje tamkajšnjih običajev.

Navijači, opremljeni s plastičnimi meči, ščiti s simbolom svetega Jurija in v verižnih srajcah, tako na bodo imeli vstopa na stadion Al Bajt v Al Horu. Na družbenem omrežju Twitter se je zaokrožil tudi video, ki kaže, da varnostni organi v Katarju na enega od stadionov pred tekmo Anglije z Iranom niso spustili dveh navijačev v križarskih kostumih.

Vseeno obstaja dejstvo, da si navijači v križarskih oblačilih tega niso izmislili posebno za to svetovno prvenstvo v nogometu, ampak ima tovrstna oprema starejšo zgodovino. Rdeči križ na beli podlagi, ki krasi hrbet in prsi oblačila, je namreč tudi enak angleški zastavi.

Sorodna novica Mavričasti kapetanski trakovi so po prepovedi postali prodajna uspešnica

Dvoličnost Fife?

Fifi sicer zaradi različnih ukrepov in prepovedi številni očitajo dvoličnost. Pred kratkim se je plaz kritik vsul, ker je mavrični trak na rokah kapetanov reprezentanc uvrstila med sporna "politična sporočila".

Tudi nogometna zveza Walesa je Fifo pozvala, naj se drži svojega sporočila, da so na prvenstvu dobrodošli vsi. Prav zavračanje vseh simbolov skupnosti LGBTQ+ pa po njihovem priča o nasprotnem.