Chris Martin se je zahvalil poslušalcem za potrpežljivost v zloglasnem manilskem prometu. Foto: EPA
Chris Martin se je zahvalil poslušalcem za potrpežljivost v zloglasnem manilskem prometu. Foto: EPA

Na družbenih omrežjih so številni obtožili predsednika, da trati davkoplačevalski denar, in izpostavili, da morajo navadni smrtniki vsakodnevno izkušati zloglasni promet v Manili, poroča Guardian.

Iz predsedniške varnostne skupine so sporočili, da se je Filipinska arena "spopadala z neprecedenčnim navalom 40.000 posameznikov, ki so komaj čakali na koncert, zaradi česar so na cesti nastali nepredvidljivi prometni zapleti”. Prometna situacija je predstavljala “potencialno nevarnost za varnost našega predsednika”, so dodali.

A aktivist Renato Reyes je odločitev označil zatežko žalitev za milijone filipinskih voznikov", ob tem pa dodal, da se je Manila v nedavni mednarodni raziskavi uvrstila na prvo mesto mest z najhujšim prometom.

Filipinski predsednik Ferdinand Marcos mlajši. Foto: EPA
Filipinski predsednik Ferdinand Marcos mlajši. Foto: EPA

“Spopadamo se z izčrpavajočo krizo množičnega javnega prevoza, ki povzroča obupen promet in nočno moro za običajne ljudi, ki se vsak dan vozijo na delo,” je dejal.

Med koncertom se je celo frontman skupine Coldplay Chris Martin pošalil o prometu v Manili in se zahvalil občinstvu za vztrajnost: “Opazili smo promet. Ampak mislim, da imate uradno najhujši promet na svetu. Hvala, da ste se potrudili in prestali vse to sr**je, da ste prišli sem.”

Raziskava, o kateri je govor, je prometni indeks TomTom za leto 2023, v katerem je bila Manila med 387 mesti po 55 državah označena za mesto z najpočasnejšim prometom. V povprečju boste za pot 10 kilometrov na širšem območju prestolnice potrebovali 25 minut in 30 sekund.

Spomini na razsipno življenje družine Marcos

“Morda bodo zaradi obupnega prometa, ki je prisilil prvi par države, da vzame helikopter, mestne oblasti končno nehale zanikati, da ima filipinska prestolnica najhujše prometne zamaške med vsemi svetovnimi prestolnicami," je v kolumni za časopis Philippine Star zapisala Ana Marie T Pamintuan.

Promet v Manili je bil po nedavni raziskavi označen za najhujšega med vsemi prestolnicami, zajetimi v raziskavo. Foto: EPA
Promet v Manili je bil po nedavni raziskavi označen za najhujšega med vsemi prestolnicami, zajetimi v raziskavo. Foto: EPA

Starejšim generacijam je dogodek oživil spomine na Marcosove starše, je še zapisala Pamintuan. Pokojni diktator Ferdinand Marcos starejši je vladal Filipinom 20 let, družino, znano po svojem razsipnem življenjskem slogu, pa so obtoževali, da je državno blagajno izropala milijarde dolarjev.

Spet drugi so poudarili, da izbira prevoza Marcosa mlajšega predstavlja ostro nasprotje prizadevanjem Coldplaya, da bi njihovi koncerti puščali čim manjši ogljični odtis.

Kot navaja britanska popskupina na svoji spletni strani, so začeli na svojih koncertih uporabljati obnovljivo energijo, električna vozila in alternativna goriva.

“Vsa prizadevanja Coldplaya in njihove ekipe pri promoviranju okoljske trajnosti med koncertno turnejo, iskanju načinov, da bi se tega držali tudi na Filipinih, potem pa ti ta dr** prileti v helikopterju, ki ga verjetno financira ... uganite, kdo," je zapisal eden od uporabnikov na omrežju X in s tem namignil, da gre za davkoplačevalska sredstva.