Kot večina filmskih festivalov v tem obdobju bo tudi göteborški letos potekal zgolj prek spleta. Kljub temu pa so se organizatorji odločili, da enemu gledalcu ponudijo povsem drugačno, nepozabno izkušnjo, imenovano Kino v osami.

Izbranega gledalca bodo z ladjo prepeljali na švedski otok Hamneskär, ki ga umetniški direktor festivala Jonas Holmberg označuje za enega najlepših in najbolj dramatičnih krajev, kar jih pozna.

Gledalca bodo nato namestili v hišo nekdanjega oskrbnika svetilnika Pater Noster, kjer bo med 30. januarjem in 6. februarjem spremljal vse festivalske projekcije. In to brez vsakršnih distrakcij – prepovedani so mobilni telefon, prenosni računalnik, celo knjige.

Holmberg je za CNN dejal, da so navdih za idejo dobili iz tega, kako so se ljudje med pandemijo po uteho obrnili k filmom in televiziji.

"Zanima nas, kako se odnos gledalcev do filmov spremeni v teh okoliščinah. Hoteli smo raziskati ta odnos s tem, da ga popeljemo v skrajnost – z izolacijo gledalca na majhnem skalnatem otočku sredi morja za teden dni, pri čemer bo ta človek za edino družbo imel filme," je povedal.

Interes s celega sveta

Vsi zainteresirani se lahko prijavite prek spleta, prijave zbirajo do 17. januarja, organizatorji pa pravijo, da so zanimanje izkazali filmski ljubitelji s celega sveta. Srečni izbranec bo imel krite vse stroške.

Pater Noster je železen rdeč svetilnik, ki so ga na Hamneskärju zgradili leta 1868 in je po njem tudi najbolj poznan. Oskrbnik svetilnika je živel tik ob njem v tipični švedski rdeči leseni koči do 60. let, ko so svetilnik avtomatizirali.

Koča je bila nedavno prenovljena, za prenovo je stala oblikovalska hiša Stylt, tako da se bo izbrani gledalec lahko sproščal ob filmih v slogu in z vsem udobjem.

"Bivanje na otoku bo povsem varno. Oseba bo imela mehko posteljo in dobro hrano. Pri tem ne gre za kakšno preživetje v divjini," je še zagotovil Holmberg.