Skupina Pearl Jam se bo kmalu odpravila na evropsko turnejo. Foto: EPA
Skupina Pearl Jam se bo kmalu odpravila na evropsko turnejo. Foto: EPA

Rickey Charles Goodrich je zlorabil svoj položaj glavnega finančnika pri podjetju Curtis Inc, ki skrbi za finance in druge stvari legendarne skupine. V štirih letih je tako v svoj žep pospravil 380.000 dolarjev.

Menedžer skupine je postal sumničav konec leta 2009, kot poroča Seattle Times, pa so zadevi prišli do dna med turnejo leta 2010, ko je neznano kam izginilo 15.000 dolarjev. Računovodja je sprva dejal, da je denar dal skupini, da ga porabijo med turnejo, nato je zgodbo obrnil in dejal, da je denar nakazal članom skupine v obliki bonusov. Skupina je zanikala, da je prejela kakršno koli plačilo.

Lažnivega Goodricha so odpustili septembra 2010, januarja 2011 pa je seattlska policija sprožila še kriminalistično preiskavo zoper njega.

55-letni Goodrich, ki je denar uporabil, da bi poplačal dolgove, je konec decembra priznal, da je kriv. Sodišče mu je najprej dodelilo 125.000 dolarjev kazni, nato pa še 181.000 dolarjev kazni. Konec februarja pa mu je sodišče dodelilo še zaporno kazen 14 mesecev.

Kazen bo Goodrich začel služiti šele 14. marca - predstavnik tožilstva je dejal, da mora Goodrich v tem času urediti vse poslovne zadeve, da bi lahko poplačal dodeljene denarne kazni.

Pearl Jam v Trstu in na Dunaju
Ameriška rokovska zasedba se bo v okviru evropske turneje poleti ustavila tudi v naši bližini. 22. junija bodo koncertirali v Trstu, 25. junija pa bo zasedba, ki se je v zgodovino zapisala kot ena najbolj priljubljenih in vplivnih zasedb v devetdesetih letih, predstavila še na Dunaju. Njihov zadnji 10. studijski album Lightning Bolt je izšel oktobra lani.