Zmagovalka prihaja iz Venezuele. Foto: EPA
Zmagovalka prihaja iz Venezuele. Foto: EPA
Nina Kos
Slovenki se ni uspelo uvrstiti med najlepših 16. Foto: Facebook Miss Earth

Lepotici iz mesteca Los Taques - ki se je v svet podala v rosnih letih, veliko časa preživi v Milanu, kjer opravlja manekensko delo, hkrati pa študira komunikologijo - je uspelo premagati 87 sotekmovalk na svetovnem izboru Miss Earth.

Svoji državi je Alyz tako letos prinesla še tretji žlahtni naziv - pred mesecem dni je na izboru mis Universe v Rusiji slavila Gabriela Isler, oktobra pa je zmago na tekmovanju mis turizma odnesla Beronike Martinez.

Krono je zmagovalka prejela iz rok lanske mis Zemlje, Čehinje Tereze Fajksove.

Preostale tri lepotne krone so na prireditvi, ki sta jo povezovala britanski igralec Oli Pettigrew in manekenka Linda Black, razdelili takole: naziv mis zraka je šel v roke Avstrijke Katie Wagner, mis vode je postala mis Tajske Punika Kulsoontornru, mis ognja Catharina Choi pa prihaja iz Južne Koreje.

Med najlepših osem se je uspelo uvrstiti še Filipinki Angelee delos Reyes Poljakinji Aleksandri Szczesni, Srbkinji Anđelki Tomašević in Mehičanki Kristal Silva, pogled na najlepših 16 deklet pa razkriva, da med srečnimi izbrankami ne najdemo slovenske predstavnice Nine Kos.

Do zdaj je na svetovnem izboru Miss Earth največji met uspel Rebecci Kim Lekše, ki se ji je leta 2011 uspelo uvrstiti med prvo šestnajsterico. Slovenija se omenjenega tekmovanja udeležuje vse od leta 2007.

Lepotno tekmovanje z namenom
Zanimivost tega lepotnega projekta (ki poleg izbora za mis sveta in mis Universe spada med najodmevnejše na svetu) so tudi prednostne tematike, ki so namenjene predvsem opozarjanju na varstvo narave in okolja, ekološke vrednote in prehrano, zdravo življenje, nove, do okolja prijazne energije ter druge pereče aktualne težave, povezane z našim planetom.

Poleg osnovnih smernic je projekt namenjen tudi predstavitvi svetovnih turističnih destinacij in poslovnih partnerjev, ki podpirajo takšno zasnovo projekta. Sestavni del zajema tudi dobrodelnost in predvsem angažiranje tekmovalk ob vseh družbenih problematikah.