Za peugeot, ki ga je nekoč vozil iranski predsednik, vlada veliko zanimanje. Foto: EPA
Za peugeot, ki ga je nekoč vozil iranski predsednik, vlada veliko zanimanje. Foto: EPA

Spletna dražba se je začela 1. januarja, že takoj za tem pa smo poročali, da je za avtomobil letnik 1977 prišla ponudba za kar milijon dolarjev. Cena pa je belemu avtomobilu še krepko narasla - iranski minister za socialne zadeve Sadek Mašuli je namreč danes sporočil, da je zdaj prišla ponudba, vredna kar dva milijona ameriških dolarjev. Ponudba je bila oddana na večjezični spletni strani dražbe, kjer bodo ponudbe sprejemali vse do konca januarja, najboljše ponudnike pa bodo nato povabili na "pravo" dražbo, ki bo sredi februarja v mestu Abadan.

Tak avtomobil, peugeotov model 504, letnik '77, ki ima prevoženih natanko 36.867 km, je v Iranu sicer vreden približno 1.500 evrov, a dejstvo, da je njegov lastnik razvpiti iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, mu krepko dviguje ceno.

Izkupiček od prodaje belega peugeota bo sicer namenjen za gradnjo stanovanj za invalide in mlade. S tem naj bi si Ahmadinedžad poskušal pridobiti podporo mladih, povečati pa naj bi želel tudi zanimanje javnosti za stanovanjske projekte za revne, ki jih je obljubljal v svojih predsedniških kampanjah.

Vabimo vas tudi na slikovni sprehod okoli Ahmadinedžadovega peugeota! Slike zunanjosti in notranjosti avtomobila si lahko ogledate tudi na uradni spletni strani dražbe!