Stolp se uradno imenuje Elizabetin stolp. Foto: Reuters
Stolp se uradno imenuje Elizabetin stolp. Foto: Reuters

V britanskem parlamentu so pojasnili, da bodo morali v tem času zagotoviti varnost delavcev, kar pa bi bilo ob glasnem donenju zvoncev težko. Big Ben se bo tako v naslednjih štirih letih tako oglasil le še izjemoma, ob posebnih priložnostih, kot je denimo novo leto.

Big Ben je v resnici ime najtežjega izmed petih zvonov v Elizabetinem stolpu, ki je bil pred letom 2012 imenovan preprosto Urni stolp. 96 metrov visok stolp so v Elizabetinega preimenovali ob diamantni obletnici vladanja kraljice Elizabete II. Vendar je ne glede na uradno ime stolp znan predvsem kot Big Ben, najverjetneje po stavbeniku in politiku Benjaminu Hallu.

Zvonovi ob Temzi donijo že skoraj 157 let. Nazadnje so utihnili leta 2007 in od 1983 do 1985 zaradi prenove. Stolp je brez dvoma tudi eden najbolj fotografiranih turističnih motivov Velike Britanije.

Prenove je sicer potrebna tudi westminstrska palača iz 18. stoletja, kjer so do zdaj prenovili le najnujnejše, a tega projekta, vrednega več milijard evrov, parlament še ni potrdil.