Protest iz barbikinega rožnatega čeveljca. Foto: Reuters
Protest iz barbikinega rožnatega čeveljca. Foto: Reuters
Notranjost sanjske hiše. Foto: Reuters
V hiši je na ogled 350 barbik. Foto: Reuters
Nekateri so bili bolj navdušeni nad novo pridobitvijo nemške prestolnice. Foto: Reuters

Tako plastično vilo zdaj varuje policija, potem ko so jo že na dan odprtja protestno zasedle goloprse članice skupine Femen in levičarski aktivisti, češ da gre za "seksistično propagando" in promocijo plehkega materializma.
"Life in Plastic is Not Fantastic" (referenca na staro uspešnico skupine Aqua Barbie Girl) je bil eden od napisov, ki so si ga članice Femen izpisale prek prsi, ob tem pa besno sežigale barbike na križih.

"Barbie Dreamhouse Experience", zgrajena na industrijskem območju med železnico in komunističnimi blokovskimi naselji severovzhodnega Berlina, meri 2.500 kvadratnih metrov in naj bi prikazovala barbikin "malibujski življenjski slog".

Vstopnina: 15 evrov
Obiskovalci se za 15 evrov lahko sprehajajo po vili, se oblačijo v barbikina oblačila, pečejo tortice v njeni kuhinji, se sprehajajo po modni pisti in, si ogledujejo 350 razstavnih barbik in posedajo po dnevni sobi.
Po navedbah organizatorjev celotno izkušnjo še izboljšajo elektronske zapestnice in LED-zasloni . "Gre za edinstveno interaktivno instalacijo naravne velikosti, ki vdihne življenje v slovito barbikino hišo," so še sporočili.
Proti rožnati
"Barbie Dreamhouse je vrhunec vsega, kar je industriji igrač uspelo storiti z rožnato barvo v zadnjih 20 letih," je za Deutschlandradio Kultur povedala Stevie Schmiedel, ustanoviteljica nemške veje protestne skupine Pinkstinks, ki lobira proti promociji vlog spolov in barvnih kod v otroških igračah in oglaševanju.
Schmiedelova je bila v četrtek ena izmed protestnih vodij: "Rožnata danes pomeni zapeljevanje, srčkanost, velike oči z dolgimi trepalnicami in vse, povezano z zunanjim videzom."

Okupiraj hišo!
Med protestniki je tudi skupina "Occupy Barbie Dreamhouse" (Okupiraj Barbikino sanjsko hišo), ki je izšla iz levičarske stranke Die Linke. Od marca, ko so naznanili načrte za hišo Barbie, je zbrala že 2.000 podpornikov, njeni člani pa pravijo, da barbika ni dobra vzornica za deklice.
"Res je škoda, da se velika večina majhnih deklic igra z lutko, ki bi bila, če bi bila resnična, anoreksična, njeno življenje pa bi se vrtelo okoli čakanja na Kena v avtomobilu," je za Spiegel povedal 27-letni vodja skupine Michael Koschitzki. Njegove izjave se nanašajo na študijo iz leta 2009, ki so jo opravili zdravniki v Kölnu.
Ti so barbiko podvrgli nekakšnemu zdravniškemu pregledu in ugotovili, da "če bi bila barbika človek, glede na svoje proporce, ne bi mogla živeti normalno. Ne samo, da ne bi mogla dihati pravilno, trpela bi tudi za deformacijo stopal in hrbtenice, poleg tega pa bi bila neplodna."

Modernizacija lutke?
Mattel, ki slovite lutke izdeluje, po drugi strani vztraja, da je moderniziral njeno podobo s tem, ko je izdelal različice Barbie predsedniških kandidatk, kirurginj in celo Angelo Merkel v podobi barbike.

Philipp Lengsfeld, ki v berlinskem okrožju Mitte vodi kampanjo stranke Krščanskih demokratov, pravi, da hišo Barbie pozdravlja zaradi "ogromnega števila" turistov, ki naj bi jih privabila. "Protest je izraz predmestne ozkogledosti radikalnih levičarjev," je dejal. "Gre za agresivno nestrpnost, ki ji ne bi smel nihče podleči."

Berlinska hiša naj bi šla po 25. avgustu na turnejo po evropskih mestih, medtem ko so Američani svojo prvo sanjsko hišo Barbie dobili pred nekaj tedni na Floridi, pri čemer so bili odzivi mešani, v Tajpeju na Tajvanu pa se je pred meseci - s precej bolj toplim sprejemom - odprla prva restavracija z barbikino tematiko.