Cveteča drevesa so Japoncem narisale nasmeh na obraz. Foto: Reuters
Cveteča drevesa so Japoncem narisale nasmeh na obraz. Foto: Reuters

Ob sezoni cvetenja češnjevih dreves, prvi cvetki so se po tokijskih parkih pojavili že pred dnevi, češnje pa bodo zdaj v razcvetu približno dva tedna, vlada prava norija, tako Japonci kot tuji turisti hitijo v parke, da bi uživali v čudoviti kulisi.

Češnjev cvet je tudi japonska nacionalna cvetlica, simbol upanja in prenove, vsakoletnemu opazovanju cvetočih češenj, ki je že stoletja verjetno ena izmed večjih japonskih znamenitosti, pa pravijo hanami. Praznovanja hanamija za številne pomenijo priložnost za sproščanje in uživanje v tej lepoti.

Japonci so na češnjeva drevesa še kako ponosni. "Čudovita so, so simbol Japonske. S cvetenjem dreves pa se ljudje zavedajo, da je konec zime, da je prišla pomlad," je povedala Ajako Sakai, ki vse od otroštva obiskuje park v Tokiu, da bi uživala v hanamiju.

Hanami je lahko tudi sprehod po parku, v katerem cvetijo češnjeva drevesa, toda tradicionalno mora biti pri hanamiju vključen tudi piknik - za to praznovanje si je torej treba vzeti čas. Predvsem pa je treba na hanami misliti vnaprej - prostori za piknik so namreč že dolgo pred težko pričakovano pomladjo zasedeni.

Fotoutrinke iz Tokia si lahko pogledate spodaj.