Ogrlic ni nikoli preveč, pravijo. Foto: EPA
Ogrlic ni nikoli preveč, pravijo. Foto: EPA

V že tako barvitem New Orleansu, ki velja za eno najstarejših mest v Združenih državah in je znano po svoji večkulturni dediščini, kuhinji, arhitekturi, glasbi (zlasti kot zibelka džeza), vsako leto na pustni torek priredijo velik karneval z maskami.

Mardi Gras v francoščini pomeni debeli torek. Ime se nanaša na dolgo obdobje posta, ki sledi pustnemu torku. Ljudje se tako lahko še zadnji dan pošteno najedo, običajno pa si ob pustu privoščijo še posebej mastno hrano. Če pa je včasih imel pustni torek predvsem krščanski prizvok (začetek posta), danes vse bolj velja za dan, ko so na vrsti parade v maskah, norčije, različne igre in zabave.

Prav tako pa se je praznovanje pustnega torka razširilo na več dni. V New Orleansu različne prireditve in zabave potekajo približno dva tedna. Skoraj vsak dan priredijo različne manjše ali večje parade, najpomembnejše pa potekajo na pustni torek in štiri dni pred njim.

Na karnevalu obvezne koralde
Najbolj značilne maske za parade v New Orleans so številčne barvne koralde. Tradicionalne barve verižic so sicer vijoličasta za pravico, zelena za vero in zlata za oblast. Barve so bile določene že leta 1892, danes pa se poleg omenjenih najpogosteje pojavljajo še živo modra, rdeča in rožnata.

Kraljevo vijoličasta, svetleče zlata in smaragdno zelena so tudi barve, ki se pojavljajo na kostumih in maskah. Čeprav tradicionalno velja, da se na Mardi Grasu nosijo maske, podobne beneškim, se danes vse pogosteje pojavljajo tudi obiskovalci v drugačnih opravah. Najboljšim maskam pa z balkonov ljudje mečejo različna darila, najpogosteje kar koralde, ki jih nikoli ne morete imeti preveč, pravijo organizatorji karnevala.

Mesto, ki ga je leta 2004 prizadel orkan Katrina, je bilo že od samega začetka razdeljeno na dva dela - ameriškega in francoskega, po katerem se zdaj imenuje Francoska četrt. Predvsem zadnji je zaradi posebne arhitekture in številnih barov zanimiv za turiste. Pogosto se New Orleansa omenja kot najbolj edinstveno mesto v Združenih državah, če ne drugega, je edinstveno po tem, da je to edino mesto, kjer lahko pivo mirno pijete tudi na ulici.

V Avstraliji geji in lezbijke
Mardi Gras praznujejo tudi v Sydneyju, kjer pa ima parada nekoliko drugačen pomen. Od leta 1978 namreč homoseksualci vsako leto organizirajo parado, s katero so želeli zaznamovati mednarodni teden solidarnosti do homoseksualcev. Letos bo na karnevalu nastopila tudi Kylie Minogue.