Velike jahte so zelo razkošno opremljene, proizvajalci pa ne pozabijo na nobeno željo, ki jo ima kupec. Foto: MMC RTV SLO/ J. R.
Velike jahte so zelo razkošno opremljene, proizvajalci pa ne pozabijo na nobeno željo, ki jo ima kupec. Foto: MMC RTV SLO/ J. R.
Razkošna plovila v notranjosti
Kaj si lahko ogledate na Izola Boat Showu?

Obiskali smo izolsko marino, ki bo med 22. in 27. septembrom že osmič prizorišče jesenskega prodajnega salona plovil in navtične opreme.

Mednarodni prodajni salon navtike Izola Boat Show, ki se je iz majhnega sejma s 50 plovili pred osmimi leti prelevil v velik praznik navtike na Slovenskem, zaradi svojega ugodnega termina postaja vse bolj priljubljen navtični sejem v regiji, tako pri razstavljavih kot tudi obiskovalcih sejma in kupcih plovil.

Prav jesen je namreč tisti čas, ki je najprimernejši za nakup oziroma prodajo novih ali rabljenih plovil. Ob tem je treba povedati tudi, da je zaradi trenutne situacije v svetovnem gospodarstvu prav navtična industrija ena najbolj prizadetih panog. Ob vsesplošni recesije je organizator pripravil posebne ugodnosti tako za razstavljavce kot tudi za obiskovalce sejma, saj želi sejem ne le ohraniti pri življenju, temveč ga tudi v teh težkih časih bogatiti in širiti.

Kaj je mogoče videti?
Na Izola Boat Showu se tudi letos predstavljajo vodilne svetovno znamke plovil, navtične opreme, navtičnih oblačil in obutve ter navtične literature, na ogled pa je tudi precej rabljenih plovil vseh vrst in velikosti. Vseh razstavljenih plovil v vodi in na kopnem je okrog 200. V pokritem delu sejmišča si lahko ogledate najnovejše tehnične izboljšave, športno opremo, predstavljajo pa se tudi podjetja, ki so specializirana za prodajo in montažo najrazličnejše elektronske in druge opreme za vse vrste plovil.

Poudarek na obsejemskih prireditvah
Letos je organizator sejma posebno pozornost namenil obsejemskim prireditvam in spremljajočim dogodkom. Omenimo lahko številne koncerte (Gibonni v petek, Perpetuum Jazzile v soboto), zabave, degustacije slovenskih kulinaričnih mojstrovin, okrogle mize, predavanja o najrazličnejših aktualnih temah v navtiki, srečanja gospodarstvenikov in drugih strokovnjakov z navtičnega področja, predstavlja pa se tudi nekaj inovativnih projektov.

Posebno poglavje zajemajo športni dogodki, med katere spada regata za Pokal Slovenije, dobrodelna VIP regata, katere izkupiček bo šel v dobrodelne namene, regata novega monotipnega razreda jadrnic seascape18, ki se bliskovito uveljavlja v vodah širom Evrope in adrenalinska predstavitev wakeboardanja v neposredni bližini marine in mesta. Letošnja novost je tudi bolšji sejem navtične opreme, kjer lahko obiskovalci izbirajo med najrazličnejšo rabljeno navtično opremo, ki se nabira po domačih garažah.

Želja je 30.000 obiskovalcev
Lani je sejem, obsejemske prireditve, zabave, koncerte in regate obiskalo približno 25.000 obiskovalcev, načrti organizatorjev pa tudi letos predvidevajo podobno številko, ki jo bodo skušali še preseči.

V priloženih posnetkih si lahko ogledate, kaj nam je o letošnjem salonu navtike povedal glavni organizator Sandi Fon, in razstavljena plovila (tako zunaj kot znotraj).

Razkošna plovila v notranjosti
Kaj si lahko ogledate na Izola Boat Showu?