Na sejmu si je mogoče ogledati in morda tudi kupiti plovila, primerna za različne debeline denarnic. Foto: M. Kr.
Na sejmu si je mogoče ogledati in morda tudi kupiti plovila, primerna za različne debeline denarnic. Foto: M. Kr.
Slovenian Boat Show Izola 2011
Med sejemskimi premierami sta kar dva Elanova izdelka, ki je poskrbel tudi za največji delež jadrnic. Foto: M. Kr.

Na dogodku, ki so ga kljub dolgoletni tradiciji navtičnih dogodkov v Izoli organizatorji poimenovali prva mednarodna razstava navtike, 38 razstavljavcev predstavlja 57 blagovnih znamk in 54 plovil. Od tistih, dosegljivih za kupce s tanjšimi denarnicami, do tistih, za katere je treba odšteti zneske, primerljive z letnimi proračuni manjših občin.

Tri premiere in aktualna ponudba
Med navtičnimi sejemskimi premierami organizatorji izpostavljajo tri plovila, in sicer najnovejši izdelek slovenskega Elana, jadrnico elan 350 one design, prav tako Elanov čoln iz serije fishing line model 650 ter izdelek podjetja Remia plast model nautika 650.

Ob omenjenih treh sejemskih premierah pa si je mogoče v Marini Izola podrobno ogledati še številne druge aktualne predstavnike navtične ponudbe. Vključno z dominantnimi dominatorji. Kar štirje so se zasidrali v marini in najdaljši, v navtiki pač velikost še kako šteje, meri v dolžino 27 metrov, najkrajši pa 19,75 metra.

Čeprav ob privezih in na kopnem prevladujejo motorna plovila, je med njimi mogoče videti tudi nekaj mikavnih jadrnic, predvsem slovenskega porekla. Obiskovalcem pa se predstavljajo tudi ponudniki dodatne opreme, med katero prevladujejo navigacijski sistemi in nekaj manj druge opreme.

Pester spremljevalni program
Ker so organizatorji želeli prireditev povezati z mestom, nenazadnje sta Marina kot osrednje prizorišče in središče starega mesta oddaljena le nekaj minut sprehoda ob morju, ter zagotoviti, da bi bil »Slovenian Boat Show« svojevrsten navtični praznik, pa so v sodelovanju z lokalnim turističnim društvom pripravili tudi nekaj dodatnih kulturnih in športnih dogodkov.

Od uradnega odprtja v sredo sta odprti dve razstavi, in sicer razstava morskih podob Gorana Horvata in arhitekturna razstava »Arhitektura in voda«, čez dan so se pomerili udeleženci na različnih regatah, večerno dogajanje pa so popestrili koncerti in gledališke predstave.

Pester bo tudi konec tedna, saj so odprli sejem rabljene navtične opreme, za športni del bodo poskrbeli tekmovalci na regati »Garmin Cup«, sobotni dan pa bo sklenil večerni koncert Vlada Kreslina in Malih bogov na Manziolijevem trgu.

Sejem odpirajo vsak dan ob 10:00, v soboto bo vrata zaprl ob 19:00, v nedeljo pa 18:00. Cena vstopnice je 6 evrov, znižana stane 4 evre, otroci do sedmega leta starosti imajo prost vstop.