Slavna 'brkača' Tom Selleck in Slavko Bobovnik. Foto: EPA/BoBo
Slavna 'brkača' Tom Selleck in Slavko Bobovnik. Foto: EPA/BoBo
Gibanje Movember, ki na svetovni ravni z opuščanjem britja brkov opozarja in informira o moških boleznih, je s sprejemom predstavnikov podprl tudi predsednik Danilo Türk. Foto: Urad Predsednika Republike Slovenije
Tudi dirkač formule 1 Jenson Button se je letos pridružil Movembru. Foto: EPA

Movember (zloženka slengovske besede "mo", ki je okrajšava za "moustache", torej brke, in mesec november) je vsakoletni dogodek, ki traja ves november in spodbuja moške k puščanju brkov. Zakaj? Za opozarjanje na zbiranje sredstev za moške zdravstvene težave, kot sta rak na prostati in depresija.

Movember ima podpornike tudi v Sloveniji. Stran "gibanja proti diskriminaciji brkov" na Facebooku si oglejte tukaj.

Gibanje izvira iz Avstralije, kjer si ga je pred kakim desetletjem v neki pivnici v Adelaidu zamislila skupina moških. Šalili so se o modi iz 80. let in ugotovili, da je čas, da se vrnejo brki. Svojo zamisel so utemeljili z zbiranjem denarja za raziskave raka na prostati in niti sanjalo se jim ni, da bodo zanetili svetovno gibanje, zaradi katerega bodo moški končno spregovorili o "tabu temi": svojem zdravju.

Kmalu je gibanje dobilo privržence na sosednji Novi Zelandiji, leta 2007 pa so podobne dogodke predstavili tudi drugod po svetu. Gibanje je imelo leta 2010 že 447.800 uradnih članov in je samo lani zbralo več kot 48 milijonov evrov prostovoljnih prispevkov oziroma donacij.

Slovenski "brkači" pri predsedniku Türku
Pred dnevi je slovenski predsednik Danilo Türk sprejel predstavnike gibanja Movember, ki na svetovni ravni z opuščanjem britja brkov opozarjajo in informirajo o moških boleznih, med katerimi posebej izpostavljajo rak prostate.

Člani slovenskega gibanja Movember.si Martin Šala, Griša Šoba in Lado Bizovičar so predsedniku republike predstavili delovanje gibanja Movember in ga pozvali, naj podpre njihova prizadevanja.

Predsednik republike se je zavzel za detabuiziranje moških bolezni. Kot je pojasnil, je v naši tradicionalni kulturi precej zadržanosti, kar zadeva bolezni, ki prizadevajo posebej moške. Zato je izrazil podporo gibanju Movember, katerega cilj je omogočiti bolj sproščeno javno razpravljanje o zdravstvenih težavah, kakršen je rak na prostati, s katerim se je nedavno soočil tudi predsednik republike.

Movember se v mestih, kjer je gibanje še posebej močno, konča z galazabavo, kjer se udeleženci napravijo v skladu s svojo brkato podobo - med njihove modne vzornike spada na primer "legendarni brkač" Tom Selleck. Tudi v Sloveniji bo konec leta večja družabna prireditev, namenjena detabuiziranju raka na prostati in drugih zdravstvenih težav moških. Predtem se bo slovenska veja gibanja bo predstavila tudi na bližnjem urološkem kongresu.

Če ste letos prepozni za Movember, lahko v fotogaleriji najdete nekaj navdiha za naslednje leto.