Bela nosoroginja še nima imena. Foto: EPA
Bela nosoroginja še nima imena. Foto: EPA

Izjemno redkega dogodka so se v ZOO-ju izjemno razveselili, nova "pridobitev" pa je že pozirala pred fotografskimi objektivi, družbo pa ji je delala njena 21 let stara mamica Tanda. Iz živalskega vrta so sporočili, da razmišljajo o tem, da nosoroginjo z leti "posodijo" drugim živalskim vrtovom in s tem sodelujejo pri reprodukcijskem projektu White rhino, s katerim želijo povečati populacijo te vrste. Belih nosorogov naj bi bilo po svetu manj kot 10.000.

Mali nosorogi lahko sicer ob rojstvu tehtajo tudi 63 kilogramov, vsak naslednji dan pa pridobijo še dva kilograma, dokler ne dosežejo idealne teže treh ton.

Tanda je sicer v središče medijev prišla že pred dvema letoma, ko so posneli rojstvo nosoroga Terkela. "To je izjemno redka stvar za živali v ujetništvu, izjemno čustveno je bilo," je pred dvema letoma dejala direktorica živalskega vrta v Tel Avivu. Tanda je predtem skotila še nosoroga po imenu Tibor.

Za bele nosoroge pravzaprav ni značilna bela barva, ampak širina njihovih ust. Prav zato strokovnjaki domnevajo, da je pri njihovem poimenovanju prišlo do nesporazuma v prevodu iz nizozemščine v angleščino, saj nizozemska beseda wijd pomeni širok, britanski naseljenci na jugu Afrike pa so besedo najbrž napačno prevedli kot white, kar pomeni bel.

Spodaj si lahko pogledate fotografije bele nosoroginje in video skotitve njenega brata izpred dveh let.