Rožnati in beli oblaki češnjevih cvetov so zelo priljubljeni tudi pri turistih. Foto: EPA
Rožnati in beli oblaki češnjevih cvetov so zelo priljubljeni tudi pri turistih. Foto: EPA

Japonska vremenoslovna agencija je pred dnevi potrdila, da je končno napočil čas cvetenja japonskih češenj. Cvetenje češenj je za domačine in številne turiste, ki na Japonsko pridejo ravno med tovrstnim cvetenjem, velik dogodek, ki ga že več sto let praznujejo tako, da se množično zgrinjajo v parke, kjer pod oblaki češnjevih cvetov prirejajo bučne zabave in piknike.

Kjotske češnje zacvetele 12 dni prej kot po navadi
Zaradi mile zime so se prvi cvetovi začeli odpirati prej kot sicer - v Tokiu so sakuro (cvet japonske češnje) lahko začeli opazovati že 22. marca, kar je šest dni pred dolgoletnim povprečjem, v Kjotu pa so se parki odeli v belo in rožnato kar 12 dni prej kot navadno, 19. marca. Spletni vodiči v teh dneh ponujajo izredno natančne informacije o tem, kdaj in kje bo cvetenje najlepše in do kdaj bo trajalo.

Organizirana so tudi potovanja v tiste kraje in parke, kjer je japonskih češenj največ in je zato pogled na oblake cvetov še privlačnejši. V Tokiu so najbolj priljubljeni parki Ueno, Šindžuku Gjoen, Čidorigafuči in Sumida.

Cvetenje češenj Japonci praznujejo s t. i. hanamijem, kar v prevodu pomeni "opazovanje rož". Na spletu je mogoče najti tudi navodila hanamija za začetnike: "Samo usedite se na tla in opazujte eno ali več dreves hkrati. Od daleč se vam bodo cvetovi zdeli kot čudoviti oblaki."

Hanami je lahko sprehod, še bolje, če je piknik
Hanami je sicer lahko tudi sprehod po parku, v katerem cvetijo češnjeva drevesa, a tradicionalno mora biti pri anamiju vključen tudi piknik - za to praznovanje si je torej treba vzeti čas. Predvsem pa je treba na hanami misliti vnaprej - prostori za piknik so namreč že dolgo pred težko pričakovano pomladjo zasedeni, zato v vodnikih Japonci turistom svetujejo, da vsaj eden od družbe vstane zgodaj zjutraj, se odpravi v park, tam razgrne odejo za piknik in nato potrpežljivo čaka druge.