Najžlahtnejša med medaljami. Foto: Reuters
Najžlahtnejša med medaljami. Foto: Reuters

Proces izdelovanja medalj, skupno so izdelali kar 2.488 medalj, so namreč sklenili. Sedem tednov pred začetkom iger so tako na posebnem dogodku v olimpijskem parku v Barra da Tijuci na zahodnem delu mesta razkrili komplete medalj, ki jih bodo avgusta deležni najboljši.

Vsaka izmed medalj tehta 500 gramov.

Na dogodku so javnosti pokazali še 2.642 medalj, ki jih bodo mesec dni pozneje delili na paraolimpijskih igrah. Na paraolimpijskih medaljah so semena, ki simbolizirajo pogum, vztrajnost in razvoj športnikov.

"Igre bodo uspešne"
Predstavitve se je udeležil tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach, ki se bo v Braziliji mudil do 16. junija. Bach se je srečal tudi z začasnim brazilskim predsednikom Michelom Temerjem, med pogovorom pa sta se strinjala, da bo kljub nekaterim težavam prirediteljev med pripravami na največji športni dogodek letošnjega leta vse potekalo, kot mora, in da bodo igre uspešne.

Po srečanju z Bachom je Temer zagotovil, da lahko prireditelji računajo tudi na podporo vlade: "Ne bomo pomagali zgolj z besedami, ampak tudi pri finančnih zadevah." MOK je med drugim skrbelo pozno končevanje olimpijske kolesarske steze in stadiona ter nekatera zmanjšanja finančnih sredstev v proračunu iger.

Spodaj si lahko pogledate, kako so videti olimpijske in paraolimpijske medalje, v priloženem videu pa lahko vidite, kako je potekalo izdelovanje medalj.