V Ljubljani je otroke pozdravil ob 17. uri. Foto: BoBo
V Ljubljani je otroke pozdravil ob 17. uri. Foto: BoBo
false
Na Prešernovem trgu v Ljubljani je v soboto zaživel tradicionalni Miklavžev sejem. Foto: BoBo
Miklavž v Ljubljani med otroke z vzpenjačo

Miklavž je s spremstvom obiskal posamezne hiše, prireditve in tudi središča več slovenskih mest. Eno največjih miklavževanj je bilo tudi letos v Ljubljani. Kot je v navadi, se je Miklavž v spremstvu parkeljnov, vragov in angelčkov ob 17. uri z vzpenjačo spustil po okrašenem grajskem griču, nato pa je pot nadaljeval proti Mestni hiši in naprej do Prešernovega trga, kjer je obdaroval otroke.

Decembrsko dogajanje marsikje poteka tudi v znamenju Miklavževih sejmov - ljubljanski se je začel že v soboto, v ponedeljek pa je svoja vrata odprl tudi mariborski, na Trgu svobode in Grajskem trgu.

Priljubljeni decembrski svetnik po izročilu na predvečer pred svojim godom s suhim sadjem, piškoti in drugimi manjšimi darili obdaruje predvsem pridne otroke, poredni pa, kot velja, prejmejo šibo.


Priljubljeni svetnik

Sveti Miklavž ali sveti Nikolaj je bil v 4. stoletju škof v mestu Mira, ki je današnji Demre v Turčiji, in je krščanski svetnik. Gre za enega najbolj priljubljenih svetnikov, saj je z njim povezano tradicionalno obdarovanje. Običaj izhaja iz Nikolajeve radodarnosti in solidarnosti. Ko so mu starši zapustili premoženje, ga je razdelil med reveže, sam pa postal redovnik. Svojim vernikom je hotel biti zgled zlasti v dobrodelnosti.

V Sloveniji se z imenom Miklavž ponaša 76 Slovencev, s čimer se to ime po pogostosti uvršča na 718. mesto. Druga oblika imena je Nikolaj, ki jih je med Slovenci 906. Svetemu Nikolaju ali Miklavžu je posvečenih tudi veliko cerkva.

V spodnji galeriji si lahko ogledate utrinke iz Ljubljane.

Miklavž v Ljubljani med otroke z vzpenjačo