Bojan med delom. Foto: Radio Koper
Bojan med delom. Foto: Radio Koper
Pri delu so uporabili skupno 1000 kilogramov barve ter prepleskali 4500 metrov prostorov, vrednost del pa bi preračunano znesla 60.000 evrov. Foto: Radio Koper

Morda ni več tiste mentalitete, da mora prav vsakdo ali doštudirati ali pa ni uspešen.

Mladi se spet navdušujejo nad poklici

Slikopleskarji v okviru letnega tekmovanja slikopleskarjev, ki ga organizira Sekcija slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, izvajajo zahtevna slikopleskarska dela v ustanovah, ki jih tarejo finančne težave in jim za obnovo stavb primanjkuje denarja.

Letos so izbrali portoroški center za korekcijo sluha in govora, ki je po besedah njegovega ravnatelja Marka Strleta eden od treh tovrstnih centrov v državi, z mobilnimi učitelji in logopedi pa pokriva območje celotne zahodne Slovenije. Letos imajo v centru 72 učencev, nekateri od njih pa so tudi pomagali v današnji akciji. Strle je izrazil veselje, da so postali del humanitarnega projekta ter da je njihova hiša "dobila priložnost, da se na novo preobleče".

Prireditve se je udeležilo 85 pleskarjev, pomagalo je tudi 15 dijakov Srednje gradbene šole iz Maribora in Srednje gradbene storitvene šole iz Kranja. Čopiče so vihteli tudi predsednik republike, piranski župan Peter Bossman in predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh.

Mladi se znova navdušujejo nad poklici
Za čopič je poprijel tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je ob robu tekmovanja izpostavil humanitarno noto prireditve, kjer združujejo prijetno s koristnim, hkrati pa je poudaril pomen tekmovanja za mlade mojstre. "Še enkrat lahko ugotovim, da je vsako delo, če se ga opravlja z ljubeznijo, lepo delo," je dejal.

Predsednik je spomnil, da je v zadnjem času obiskal veliko poklicnih šol in ugotovil, da se mladi znova navdušujejo za poklice, v katerih vidijo prihodnost kot mojstri. "Morda ni več tiste mentalitete, da mora prav vsakdo ali doštudirati ali pa ni uspešen," je dodal. V normalni družbi bi moral biti poklic, v katerem lahko mlad človek pokaže vse svoje talente, po Pahorjevem mnenju dovolj, da z njim preživlja sebe in svojo družino in da je pri opravljanju tega dela vesel.

Po Pahorjevih besedah se tudi družbena mentaliteta počasi spreminja, poklici, ki jih ne nazadnje potrebuje tudi trg dela, pa so znova cenjeni.

Morda ni več tiste mentalitete, da mora prav vsakdo ali doštudirati ali pa ni uspešen.

Mladi se spet navdušujejo nad poklici