Slavljenec z ženo Grace. Foto: EPA/AP/Reuters
Slavljenec z ženo Grace. Foto: EPA/AP/Reuters
Torta Robert Mugabe. Foto: EPA/AP/Reuters

Za le-to so odšteli kar milijon ameriških dolarjev. Iz Mugabejeve vladajoče stranke ZANU-PF, ki je organizirala zabavo v čast svojemu vodji, so se kritik, češ da je takšna proslava neprimerna za državo, kjer milijoni živijo v revščini, obranili z besedami, da denar ni šel iz državnega proračuna, temveč da so zabavo svojemu ljubemu vodji z bogatimi donacijami omogočili tako posamezniki kot tudi podjetja.

Lev, dva bivola, dva slona, pet afriških antilop ... To je le eno izmed daril, ki jih je prejel predsednik in ki je premožnega krajevnega kmeta Tendaia Musaso stalo 120.000 ameriških dolarjev. "To je moj način, da podprem oblast in da omogočim proslavljanje v naši skupnosti. On je kot naš oče, naš junak, zelo pogumen človek."

Na zabavi pod belimi šotori ob čudovitih Viktorjinih slapovih - le-ti stojijo na meji med Zimbabvejem in Zambijo - se je zbralo 20.000 ljudi, ki so v velikem slogu proslavili predsednikov rojstni dan. Poleg obilne pojedine je bilo poskrbljeno tudi za zabavo v obliki domoljubnih, glasbenih in plesnih predstav, gostje so veselo vihteli zastave, oblečeni so bili v majice s podobo Roberta Mugabeja ...

Slavljenec je imel ob svojem jubileju govor, ki je trajal kar eno uro, v čast svojim 91 letom pa je v zrak spustil 91 balonov. Manjkalo ni niti rojstnodnevnih tort, ena izmed njih je bila težka kar 91 kilogramov, narejena pa je bila v obliki Viktorjinih slapov, druga pa je prikazovala Roberta Mugabeja ...

Mugabe je na čelu Zimbabveja že od razglasitve neodvisnosti leta 1980. Za številne Afričane je simbol boja za osvoboditev, za druge množični kršilec človekovih pravic, ki je z naravnimi viri bogato državo in nekoč eno zglednejših afriških gospodarstev s svojo politiko v zadnjem desetletju in pol spravil na rob propada.