Na 17. tradicionalnem blagoslovu motorjev in motoristov v Mirni Peči se je po ocenah prirediteljev iz Moto kluba Trebnje danes zbralo približno 7000 motoristov. Foto: BoBo
Na 17. tradicionalnem blagoslovu motorjev in motoristov v Mirni Peči se je po ocenah prirediteljev iz Moto kluba Trebnje danes zbralo približno 7000 motoristov. Foto: BoBo
otorje in motoriste je s priporočilom za varno vožnjo blagoslovil mirnopeški župnik Janez Rihtaršič. Foto: Jože Žura
Motoristi iz vseh koncev Slovenije so prihrumeli v Mirno Peč. Foto: BoBo

Predstavnik prirediteljev in predsednik Zveze motoklubov Slovenije Leopold Pungerčar je povedal, da je sporočilo današnjega srečanja prijateljstvo. Za geslo letošnjega srečanja so se odločili, ker so motoristi na cesti drug drugemu vedno pripravljeni pomagati, hkrati pa so znani po svoji srčnosti. Ne glede na to, ali se poznajo ali ne, bodo drug drugemu priskočili na pomoč, prijateljstvo pa je na cesti še kako potrebno, je pojasnil.

Osrednji del srečanja z blagoslovom motorjev, s pozdravnimi govori in kulturno-zabavnim sporedom so začeli po praznični maši. Motorje in motoriste je s priporočilom za varno vožnjo blagoslovil mirnopeški župnik Janez Rihtaršič, med udeleženci pa je bil tudi pobudnik dogodka, Janez Šimenc, ki je bil pred 17 leti dušni pastir v Mirni Peči, zdaj župnik v Kranjski Gori in se je na Dolenjsko pripeljal z motorjem.

Na prireditvi, ki je potekala na velikem parkirišču pred cerkvijo, so začrtali novo motoristično sezono in se spomnili pokojnih mirnopeških rojakov, Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka.

Prometna varnost nezadostna
Namen mirnopeškega srečanja ni samo sestajanje motoristov, temveč želijo z njim javnost in motoriste na začetku motoristične sezone opozoriti na prometno varnost, ki je, čeprav se z vsakim letom izboljšuje, še vedno nezadostna.

Organizatorji upajo, da sta pomlad in ugodno vreme v Mirno Peč pripeljala številne motoriste, ki so s pametno vožnjo brez prekrškov in nesreč, preudarnim ravnanjem ter upoštevanjem cestnoprometnih predpisov dokazali, da so enakovredni udeleženci v prometu, ki vedo, da je prometna kultura del splošne. Vsi udeleženci cestnega prometa so namreč odvisni drug od drugega. Vsi morajo spoštovati pravice drugih, hkrati pa s svojim ravnanjem in zgledom dokazovati, da so del družbe sožitja in strpnosti.

Kot so v sporočilu zapisali prireditelji srečanja, morajo imeti motoristi, da bi lahko uživali v varni vožnji, predvsem ustrezno motoristično opremo, katere glavno vodilo je motoristova varnost.

Za motoriste je tudi glavnega pomena, da so sposobni predvidevanja dogodkov na cesti in cestnih priključkih, da so disciplinirani, strpni in razsodni, odločilna pa je tudi njihova motoristična izkušenost, med drugim opozarjajo prireditelji srečanja.

Zaradi mile zime se je letošnja motoristična sezona že začela. Motoristi naj bodo v teh prvih dneh na cesti posebej pozorni na lastno pripravljenost ter na umazanijo in pesek, ki ju pristojne službe še niso počistile s cest, so še sporočili organizatorji.