V ljubljanskem živalskem vrtu so za nove prišleke, opice vrste sajmiri, pripravili novo, večje in sodobno prebivališče. Foto: Živalski vrt Ljubljana
V ljubljanskem živalskem vrtu so za nove prišleke, opice vrste sajmiri, pripravili novo, večje in sodobno prebivališče. Foto: Živalski vrt Ljubljana
Sajmiri
Novo prebivališče sajmirijev bo zelo svetlo, saj sajmiriji vse leto potrebujejo 12-urni dnevni ritem. Bo tudi bistveno višji in večji od prejšnjega. Tako bodo sajmiriji lahko posedali višje od obiskovalcev in oskrbnikov, kar je pomemben psihološki element pri uspešni gojitvi v ujetništvu, saj se tudi v naravi gibljejo visoko v krošnjah dreves. Foto: Živalski vrt Ljubljana
Novi bivalni prostori za sajmirje

V Ljubljano so iz Gaia Parka na Nizozemskem prispeli štirje nagajivi prijatelji, opice vrste sajmiri, za katere so v živalskem vrtu pripravili novo, večje in sodobno prebivališče.

Slon Bansi na svoji spletni strani podeljuje vstopnice za Živalski vrt Ljubljana.
V soboto, ko se bo v Živalskem vrtu Ljubljana zgodilo odprtje bivališča sajmirijev, bo pestro in zabavno. Obiskovalci se bodo posladkali s palačinkami in sladoledom, odprli bodo ''akrobatsko šolo'' s Piko Nogavičko, spoznavali vse opice v živalskem vrtu, za sajmirije izdelali igrala in priboljške, peli z Damjano Golavšek in Stenom Vilarjem, si ogledali predstavo Pikin rojstni dan ter Zmajček, ustvarjali v Pikinih delavnicah in še marsikaj. Nastopil bo tudi otroški pevski zbor z dirigentko Anko Jazbec.

Gospod Ficko, počlovečena opica
Pika Nogavička, ki se je rodila v glavi švedske pisateljice Astrid Lindgren in zaživela v srcih otrok po vsem svetu, je stara približno toliko kot ljubljanski živalski vrt – torej 60 let. Junakinja tistega časa odslikava tedanje dojemanje živega sveta: medtem ko so najnaprednejši živalski vrtovi že začeli prikazovati živali v ogradah, ki so posnemale njihovo naravno življenjsko okolje, je bila večina živalskih vrtov še na ravni menažerij – galerij živih živali. S prinašanjem eksotičnih živali iz čezmorskih krajev so tudi nastali prvi živalski vrtovi.

Oče Pike Nogavičke – Kapitan Nogavička - je svoji hčeri s potovanj po Južni Ameriki prinesel opico – gospoda Ficka. In le malokdo ve, da je bila to opica sajmiri. Gospod Ficko je bil počlovečen – postal je hišni ljubljenec, nosil je človeška oblačila in spal je v posteljici za lutke.

Opice nič več hišni ljubljenci
Danes opice niso več sprejemljive kot hišni ljubljenci, živali pa ne skušamo več oblačiti in počlovečiti, pač pa jih skušamo razumeti v vsej njihovi drugačnosti. Zato bo Pika Nogavička, ki jo bodo v soboto gostili na predvečer svetovnega dneva živali, Živalskemu vrtu Ljubljana simbolno predala tudi svojega gospoda Ficka in pozvala vse, da tudi sami naredijo korak naproti živalim.

Sajmirijem bo udobno in prijetno
Novo prebivališče sajmirijev bo zelo svetlo, saj sajmiriji potrebujejo 12-urni dnevni ritem vse leto. Bo tudi bistveno višje in večje od prejšnjega. Tako bodo sajmiriji lahko posedali višje od obiskovalcev in oskrbnikov, kar je pomemben psihološki element pri uspešni gojitvi v ujetništvu, saj se tudi v naravi gibljejo visoko v krošnjah dreves. Prostor bo pregrajen na več manjših, saj so sajmiriji zelo družabni, a družabnike zelo hitro menjajo. Tako se bodo lahko prilagajali stalno menjajoči naklonjenosti med različnimi podskupinami.

Obenem bo stavba omogočala kakovosten pogled obiskovalcem tudi v zimskem času, ko bodo sajmiriji večino časa preživeli znotraj. Ker zelenje v ogradi sajmiriji uničijo, ga bodo obiskovalci in sajmiriji lahko opazovali kot ozadje tik za steklenimi stenami. Sama ograda bo izdatno opremljena s plezali, z igrali in elementi, ki jim bodo popestrili vsakdan. Ker so zelo inteligentne živali, si morajo oskrbniki znova in znova izmišljati nove naloge, kako npr. po težji poti priti do hrane, saj se zelo hitro učijo.

Razmere v starem prebivališču niso omogočali reprodukcije pri sajmirijih. Nova stavba, ki je večja in omogoča ločevanje skupin, družin oziroma osebkov, pa bo v prihodnje omogočala tudi razplod te skupine.

V fotogaleriji si oglejte utrinke z izobraževanja na Nizozemskem in prihoda sajmirijev v ZOO Ljubljana.

Novi bivalni prostori za sajmirje