Morda boste prihodnjič razmislili, ko naročite torto v obliki srca. Foto:
Morda boste prihodnjič razmislili, ko naročite torto v obliki srca. Foto:

Namesto običajne okrogle oblike, napisov iz karamele in okraskov iz marcipana danes slaščičarji iz tort izdelujejo prave umetnine. Otroci, ki si želijo torto v obliki avtomobila ali v obliki metulja, jo lahko dobijo. Mogoče pa so še nekatere bolj nenavadne in celo šokantne oblike tort.

Torta je vrsta jedi, ki je po navadi sladka in pečena. Najsplošnejša delitev sladkih tort je delitev na sadne in čokoladne torte, ki so največkrat okrašene s smetano in z marcipanom ter želiranim sadjem. Je sladica, ki je najpogosteje postrežena na svečanih dogodkih, kot je rojstni dan.

Receptov za torto obstaja nešteto. Nekateri so zelo preprosti, nekateri narekujejo bogat nadev, nekateri pa so stari več stoletij. Peka tort ni več tako zapleten postopek, kot je bil včasih, zato pa se pojavljajo vedno zahtevnejše oblike tort.

V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj nevsakdanjih tort, za katere je težko reči, ali so dobrega okusa. Marsikdo bi morda tudi zavrnil ponujen košček torte, ki je oblike človeške lobanje, ne zaradi okusa, ampak zaradi videza.

Recept
Če oblika ni tako pomembna kot okus ali pa si želite, da bi bil tudi ta nenavaden, lahko preizkusite spodnji recept za krompirjevo torto.

1 kg krompirja
500 g sladkorja
250 g masla (spenjenega z mešalnikom)
300 g mletih orehov
100 g raztopljene jedilne čokolade

Krompir skuhamo, olupimo in nato zmešamo z mešalnikom v enakomerno maso. Ob neprestanem mešanju dodamo sladkor in margarino, orehe ter čokolado. Za okus po želji dodamo vanilijin sladkor, muškatni orešek ali malo cimeta. Oblikujemo pa jo lahko v želeno obliko (morda najdete idejo v galeriji) in po vrhu prelijemo s čokoladno glazuro ter okrasimo.