Collecta je prireditev, kjer se srečajo evropski zbiralci in trgovci, ki hranijo in prodajajo dragocene zbirke z različnih področij. Foto: BoBo
Collecta je prireditev, kjer se srečajo evropski zbiralci in trgovci, ki hranijo in prodajajo dragocene zbirke z različnih področij. Foto: BoBo
Sejem Collecta je namenjen nakupu ali izmenjavi razglednic, znamk, denarja, stripov, starih knjig in tiskov, fosilov, mineralov, militarije, nakita ter drugih drobnih predmetov. Foto: BoBo

Svoja vrata je odprl 10. mednarodni sejem zbirateljstva Collecta. Na Gospodarskem razstavišču se bo do 26. marca predstavilo 132 zbiralcev in trgovcev iz 20 držav.

Sejem Collecta je namenjen nakupu ali izmenjavi razglednic, znamk, denarja, stripov, starih knjig in tiskov, fosilov, mineralov, militarije, nakita ter drugih drobnih predmetov. Mogoče bo tudi vrednotenje osebnih in družinskih zbirk, zato jih lahko obiskovalci prinesejo s seboj.

V sklopu 10. Collecte bodo skupaj z Numizmatičnim kabinetom Narodnega muzeja Slovenije počastili 25-letnico denarne samostojnosti Republike Slovenije. Tako bo prvič na ogled celovita numizmatična zbirka bankovcev in kovancev iz obdobja samostojne Slovenije.

Na razstavi bodo predstavljene še prva slovenska znamka, najstarejša razglednica slovenskih krajev s Ptuja, najstarejša razglednica Ljubljane in prva slovenska prepovedana naslovnica - druga izdaja Pesmi Franceta Prešerna. V Sloveniji bo prvič na ogled prvi bankovec na svetu, ki datira s konca 14. stoletja in je tiskan na riževem papirju.

V sklopu sejma bo na ogled tudi tematska razstava Naj v času, na kateri bodo na ogled številne zanimive zbirke - med drugim razstava najuspešnejšega oblikovalca slovenskih znamk Matjaža Učakarja, paleontološko in filatelistično gradivo jamskega medveda ter velika zbirka navijaških šalov, zastavic in dresov.

V sklopu sejma bo tradicionalno potekala dražba starih knjig in tiskov Antikvariata Glavan, organizirani bodo predavanja številnih strokovnjakov in delavnica spiranja zlata. Poskrbljeno bo tudi za najmlajše.

Nov komplet znamk
Na današnjem odprtju bo Pošta Slovenije predstavila nov komplet znamk. Ta med drugim vključuje prvo iz nove serije znamk fosilni sesalci Slovenije, na kateri bo upodobljen jamski medved, in znamki, ki zaznamujeta 130. obletnico rojstva treh umetnostnih zgodovinarjev in 10-letnico sejma zbirateljstva Collecta.

Sejem bo vsak dan odprt do 18. ure, v petek in soboto pa bo vrata odprl ob 9. uri. Otroci do 14. leta in invalidi na vozičkih s spremljevalci lahko sejem obiščejo brezplačno.