Olimpijski ogenj je imel na svoji poti proti Riu postanek tudi v Ženevi. Foto: EPA
Olimpijski ogenj je imel na svoji poti proti Riu postanek tudi v Ženevi. Foto: EPA
V antični Olimpiji, rodnem mestu olimpijskih iger, so pred dnevi na tradicionalni slovesni prireditvi prižgali olimpijski ogenj. Foto: EPA

To sta ob prihodu olimpijskega ognja na sedež Združenih narodov v Ženevi izpostavila tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun in predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach.

Na letošnjih igrah, te se bodo začele 5. avgusta, bo prvič v zgodovini iger nastopila tudi ekipa beguncev. "Z nastopom športnikov, ki so morali zbežati iz domovine, se povezuje tudi močno sporočilo svetu. Begunci si želijo domovino, ne šotorov," je izpostavil Ban Ki Mun.


Bach pa je pristavil, da je olimpijsko sporočilo o tolerantnosti, solidarnosti in miru zdaj pomembnejše kot kadar koli. "Šport povezuje in ne gradi zidov," je dejal Bach, ki je pred dnevi dejal še: "Svet so stresle krize, olimpijske igre pa v teh težkih časih nosijo sporočila upanja vsem ljudem. Ne samo Brazilcem, ampak ljudem po vsem svetu."

Olimpijski ogenj prižgali v Grčiji
Olimpijski ogenj so sicer pred dnevi slovesno prižgali v antični Olimpiji, rodnem mestu olimpijskih iger. Olimpijska bakla je najprej šest dni potovala po Grčiji, obiskala Maraton, po katerem je dobila ime najdaljša tekaška preizkušnja, in tudi begunski center Eleonas v Atenah, kjer je baklo nosil sirski begunec in nekdanji športnik Ibrahim Al Husein, ki je v državljanski vojni izgubil nogo.

Bakla bo v Brazilijo prispela 3. maja, nato pa bo 100 dni potovala po brazilskih mestih. Nosilo jo bo okoli 12.000 ljudi, prepotovala pa bo več kot 20.000 kilometrov.