Lilije so skoraj popolnoma prekrile laguno reke. Foto: AP
Lilije so skoraj popolnoma prekrile laguno reke. Foto: AP

Lokvanji – njihovo latinsko ime je Victoria cruziana, so leta 2006 uvrstili na seznam ogroženih rastlin, saj so jih močno prizadeli izkoriščanje reke in množice obiskovalcev, ki so želeli domov odnesti list te čudovite rastline. Okrogel list ima premer do dveh metrov. Počasi so že izgubili upanje, da se bodo lokvanji še kdaj pojavili v laguni Piquete Cue na reki Salado v osrednjem delu Paragvaja, zato so zdaj nadvse presenečeni in navdušeni, ko ne le, da so se znova pojavili, ampak so skoraj popolnoma prekrili gladino vode.

Na območje spet derejo domačini in turisti, ki najemajo čolne, da bi lokvanje lahko videli čisto od blizu, piše BBC. "Na tem območju živim od malih nog. Nisem si mislil, da bom to čudovito rastlino še kdaj videl na lastne oči, a se je vrnila. Čudovita je," je dejal neki domačin, turist iz ZDA pa mu je pritrdil: "Orjaški lokvanji so nekaj, česar ne vidiš vsak dan, še vsako leto ne. Za povrh jih je še ogromno na kupu. Nekatere imajo liste s premerom več kot meter in pol."

Domačini so v preteklosti lokvanje trgali in iz njih izdelovali čaj, ki naj bi jim pomagal pri lajšanju astme in drugih težavah z dihanjem, a oblasti so jih letos posvarile, da bodo tisti, ki se bodo lokvanjev samo dotaknili, denarno kaznovani.