Novo, biserno jajce so predstavili pred dnevi v Dohi. Foto: Faberge
Novo, biserno jajce so predstavili pred dnevi v Dohi. Foto: Faberge
Fabergejevo jajce
Eno najbolj znanih Fabergejevih jajc: Kronanje (1897). Foto: EPA

Prvo jajce je dvornemu draguljarju Petru Carlu Fabergeju dal narediti predzadnji ruski car Aleksander III. in ga ob veliki noči leta 1885 podaril svoji ženi, carici Mariji. Tako se je začela prava družinska tradicija obdarovanja. Že po nekaj letih je dal Aleksander Fabergeju popolnoma proste roke pri ustvarjanju miniaturnih zlatarskih umetnin, tako da je bilo na koncu jajce presenečenje tako zanj kot za njegovo ženo.

100 let od oddaje zadnjega naročila
Po Aleksandrovi smrti je tradicijo nadaljeval njegov sin, car Nikolaj II., ki je z jajci obdaroval tako ženo Aleksandro kot svojo mater. Naročilo za zadnje jajce je zlatarska hiša dobila v drugi polovici leta 1916, le nekaj mesecev, preden se je Nikolaj odpovedal prestolu v korist svojemu bratu in privolil v hišni zapor, ki se je, kot je znano, končal s pokolom tako njega kot njegove družine.

Ob stoletnici oddaje zadnjega naročila za carsko jajce so se pri zlatarski hiši, ki še danes slovi po draguljarskih mojstrovinah, odločili ustvariti novo jajce, ki so ga pred dnevi predstavili v Dohi, v naslednjih dneh pa ga bodo prodali na dražbi.

Jajce, vredno 1,7 milijona evrov
Novo jajce, poimenovano Fabergejevo biserno jajce, je obloženo z biserovino ter okrašeno s 139 malimi belimi biseri, več kot 3.300 diamanti in številnimi drugimi dragimi kamni, pojasnjujejo pri Fabergeju. Vrednost jajca ocenjujejo na najmanj 1,7 milijona evrov.

Spodaj si lahko ogledate še nekaj najbolj znanih Fabergejevih jajc. Foto: EPA