Po ulicah se je v raznih kostumih sprehodilo več kot 10 tisoč ljudi. Foto: Reuters
Po ulicah se je v raznih kostumih sprehodilo več kot 10 tisoč ljudi. Foto: Reuters

Po dveh tednih številnih prireditev, razstav, koncertov in drugih dogodkov se šestega marca končuje 32. gejevski in lezbični festival Mardi Gras. Eden najpomembnejših festivalov v Avstraliji, ki so ga prvotno organizirali kot protest proti prepovedi homoseksualnosti, se je leta 1978 začel s 50 aretacijami, je danes eden največjih dogodkov v Avstraliji, ki v državni proračun in v proračun mesta Sydney prinese na milijone dolarjev.

Največ pozornosti je kot vsako leto pritegnila parada, na kateri je nastopilo več kot 10.000 ljudi. Tema letošnje parade je bila svetovna zgodovina - na čelu vseh udeležencev, ki so bili v odeti razne kostume, pa je bila transseksualni model Amanda Lepore.

5.000 ljudi odvrglo oblačila
Kot smo že poročali, je v okviru festivala svoja oblačila odvrglo več kot 5.000 ljudi. Ameriški umetnik Stanley Tunick je ob svoji živi instalaciji dejal: "Istospolno usmerjeni moški in ženske so ležali s telesom tik ob heteroseksualcih. S tem so Avstralci svetu poslali pomembno sporočilo, da so privrženci svobodne in enakopravne družbe."