Prebivalci Bang Khunthiana pravijo, da se s predrznimi opicami ne da več sobivati, zato morajo te oditi. Foto: EPA
Prebivalci Bang Khunthiana pravijo, da se s predrznimi opicami ne da več sobivati, zato morajo te oditi. Foto: EPA

Tajci so sobivanja z opicami sicer vajeni, vendar pravijo, da so šle stvari tokrat preprosto predaleč, saj so v iskanju hrane začele uničevati njihove domove in postale nasilne.

Uslužbenci narodnega parka so zato začeli loviti vsiljivke in jih nameščati v začasne ograde, preden jim bodo našli nov dom na manj poseljenem območju.

Lopburi - "opičje mesto"
Nad vedenjem opic negodujejo tudi drugje na Tajskem, celo v Lopburiju, mestu, ki leži 150 kilometrov severno Bangkoka in mu pravijo "opičje mesto" - pa čeprav se prav njim - v mestu jih živi več kot 2.000 - zahvaliti, da se je Lopburi vpisal na turistični zemljevid države.

Pravijo jim "pošasti" na štirih nogah, saj lomijo hišne antene, kradejo hrano s stojnic, uničujejo prometne znake, ženskam skušajo sleči krila in jim strgati uhane, pulijo torbice iz rok, skačejo na ramena zvedavih turistov in celo vtikajo svoje dolge prste v njihova ušesa.

Po mestu se namreč lahko popolnoma prosto sprehajajo, kar pomeni 24 ur predirljivega kričanja in vreščanja, prerivanja in basanja s kakršno koli hrano, ki jo najdejo ali ukradejo. Prava nadloga za domačine, odlična nekajurna adrenalinska zabava za množice obiskovalcev.

Kljub negodovanjem nad opicami pa jim domačini vseeno vsako leto že 25 let zapored pripravijo festival Opičja pojedina, ko zanje več dni pripravljajo le najboljše sadeže, tortice in druge sladice, da bi se jim tako zahvalili, ker v mesto privabljajo turiste.