Začenja se torej adventni čas, čas pričakovanja Jezusovega rojstva. Beseda
Začenja se torej adventni čas, čas pričakovanja Jezusovega rojstva. Beseda "advent" namreč pomeni "prihod". In eden najbolj razpoznavnih znakov pričakovanja Odrešenikovega prihoda je adventni venec. Foto: Mojca Dumančič
Pri oblikovanju venčkov domišljiji res lahko odprete prosto pot, simbolika pa ostaja vedno ista. Foto: Mojca Dumančič
Zanimive so tudi druge razlage pomena adventnih sveč: prva naj bi simbolizirala pričakovanje ali upanje, druga sveča simbolizira mir, tretja sveča je simbol veselja, zato je ponekod roza barve. Tu se pozornost od spokornosti in upanja obrne na bolj veselo vzdušje pričakovanja. Četrta sveča predstavlja ljubezen. Foto: Mojca Dumančič
Zagotovo je tradicionalno najbolj pogost zimzeleni okrogli venček z vijoličnimi ali rdečimi svečami. Foto: Mojca Dumančič

Na njih so prižgali prvo izmed štirih sveč. S prvo adventno nedeljo se tako v Evangeličanski kot Katoliški cerkvi začenja tudi novo cerkveno leto, letos bo to leto usmiljenja.

Začenja se torej adventni čas, čas pričakovanja Jezusovega rojstva. Beseda "advent" namreč pomeni "prihod". In eden najbolj razpoznavnih znakov pričakovanja Odrešenikovega prihoda je adventni venec. Pri oblikovanju venčkov domišljiji res lahko odprete prosto pot, simbolika pa ostaja vedno ista. Cvetličarka Alenka Pegan iz Šempetra pri Gorici: "Izvirno je adventni venček okrogle oblike. Krog pomeni neskončnost oziroma večnost. Zelenje simbolizira novo in večno življenje ter upanje, ki ga Jezusovo rojstvo prinaša v hladni svet. Sveče simbolizirajo luč Boga, ki prihaja na svet prek rojstva njegovega sina. Štiri sveče predstavljajo obdobje čakanja v času štirih adventnih nedelj, ki simbolizirajo štiri stoletja čakanja med prerokom Malahijem in rojstvom Jezusa Kristusa."

Vsaka sveča ima svoj pomen
Na vsako adventno nedeljo prižgemo novo svečo in vsaka nosi svojo simboliko. Duhovnik Janez Kavčič iz šempetrske župnije je razložil: "Bog je ustvarjal iz usmiljenja - to poudarja prva svečka. Druga svečka nas spomni, da je Bog postal človek. Da nas je odrešil, ponazarja tretja adventna svečka. In četrta svečka poudarja Jezusov ponovni prihod." Ob prižigu vsake izmed adventnih sveč gre tudi za poglobitev samega vase in za tihe in iskrene želje. Alenka Pegan je prepričana, da je želja večine vseh: "Mir! Zagotovo si bomo vsi v teh težkih razmerah najprej zaželeli mir in ljubezen do bližnjega. Mir v svetu, mir okoli nas, mir v naši družini. Če ima družina svoj mir, ima vse!"

Različne razlage simbolike svetlobe
Zanimive so tudi druge razlage pomena adventnih sveč: prva naj bi simbolizirala pričakovanje ali upanje, druga sveča simbolizira mir, tretja sveča je simbol veselja, zato je ponekod rožnate barve. Tu se pozornost od spokornosti in upanja obrne na bolj veselo vzdušje pričakovanja. Četrta sveča predstavlja ljubezen. Zanimivo je, da na sam božič ponekod prižgejo dodatno peto svečo, ki jo postavijo v sredino kroga, torej v sredino adventnega venčka - simbolizira pa izpolnjeno obljubo prihoda božjega sina. Peta sveča je bele barve, imenujejo jo Kristusova sveča.

V razlagah adventne simbolike najdemo tudi te: štiri sveče predstavljajo štiri mejnike - stvarjenje, učlovečenje, odrešenje, konec sveta. Simbolizirajo lahko tudi štiri strani neba: sever, jug, vzhod, zahod, kar govori o univerzalnosti Kristusovega učlovečenja za ves svet in vse ljudi. Predstavljajo štiri letne čase, kar pomeni, da je bilo Kristusovo rojstvo pomembno ne samo za tisti zgodovinski čas, v katerem je živel na Zemlji, ampak je pomembno za vse čase in vsako dobo. Ali pa: štiri sveče so simbol človekovega življenja: ob rojstvu prižgana sveča je vsak trenutek manjša, kar govori o tem, da smo vedno bliže sklepu življenja in nas spominja na tuzemsko minljivost.

Prvi venček je bil za otroke v sirotišnici
Izvor adventnega venčka je iz Nemčije: leta 1839 ga je prvič postavil evangeličanski duhovnik za otroke v sirotišnici. Tako jim je hotel pričarati veselje in spodbuditi upanje. Njegov venec je bil pravzaprav leseno kolo in na njem je gorelo 19 rdečih sveč. Simbolizirale so dneve v tednu, štiri bele in štiri adventne nedelje. Pozneje so leseno kolo začeli okraševati z zimzelenom, največkrat vejami jelke. Obdržale pa so se le še štiri sveče - toda te z močno simboliko. Barve sveč so sicer različne v različnih tradicijah, vendar pomen adventa predstavljajo predvsem vijoličaste sveče. To je barva spokornosti in posta, pa tudi barva pričakovanja.

Pri ustvarjanju venčkov ni meja
Zagotovo je tradicionalno najpogostejši zimzeleni okrogli venček z vijoličastimi (ali rdečimi) svečami. Toda pri snovanju venčkov ustvarjalci pustijo domišljiji kar se da prosto pot. Cvetličarka Alenka Pegan pravi: "Meni je za advent vendarle najlepša bela barva, barva nedolžnosti in čistosti ... Toda mogočih je še nešteto kombinacij. Od kvadratnih do podolgovatih venčkov, od svečk različnih velikosti, postavljenih v vrsto, do le ene sveče s štiri stenji … Kar zadeva barve, pa je letos v modi bakreno-rjava. Zemeljska barva. Topla in naravna. Materiale za venček lahko izbirate v naravi - od suhega šibja do zelenila, kombinirate lahko z gozdnimi sadeži, storži, začimbnicami … Bodite ustvarjalni, toda držite se simbolike tega adventnega časa."

Kakšne adventne venčke in drugo okrasje za praznični december je pripravila Alenka Pegan, si lahko ogledate na fotografijah …

Foto: Mojca Dumančič