"Videti je kot nekaj mrtvega. Smrdi kot nekaj mrtvega in celo vsebuje nekaj snovi, ki so lastne razpadajočim živalskim truplom," opisujejo raziskovalci. Foto: EPA

Smrdljivka, nenavadna rastlina Titan arum (Amorphophallus titanum), ima oduren vonj, ki ga opisujejo kot "smrad tri dni starega trupla" ali "mešanica vonja po razpadajoči živali in urinu".

V Dartmouthu, ki domuje v ameriški zvezni državi New Hampshire, ni cvetela že od leta 2011, zato so na univerzi množično pozivali obiskovalce, naj si jo pridejo ogledat in poduhat, če jim to seveda dopušča želodec.

Cveti le dva dni
Opominjali pa so jih tudi, da morajo pohiteti, če želijo ujeti to priložnost. Smrdljiva velikanka je do vzcveta, pri katerem doseže tako v širino kot v višino več kot dva metra, namreč povsem brez vonja, nato pa odcveti že po dveh dneh in se začne razkrajati.

Sicer raste v deževnih gozdovih Sumatre, Bornea in Indonezije, najdemo pa jo lahko tudi v več botaničnih vrtovih po svetu. Nekaj primerkov si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.