Rozalija je praznovala v družbi svojih najbližjih. Foto: MMC RTV SLO/Goran Rovan
Rozalija je praznovala v družbi svojih najbližjih. Foto: MMC RTV SLO/Goran Rovan
Rozalija
Pri sto letih Rozalija še vedno šiva in izdeluje "ročna dela". Foto: MMC RTV SLO/Goran Rovan
100 let Rozalije Štefanič

Kljub starosti in skromnosti, ki jo je spremljala vse življenje, pri teh letih živi sama v hiši, skupaj z vnukom Srečkom, ki je čez dan v varstveno-delovnem centru v Leskovcu pri Krškem. Za pomoč pri gospodinjstvu pa jo vsak dan obišče prostovoljka Slavica Stanič iz Podbočja.

Vedno vedra in delovna Rozalija Štefanič tudi pri dopolnjenih sto letih ne miruje. Vsak dan opravi svoj "šiht", kot sama pravi, saj še vedno šiva. Šiva prtičke, ki jih imenuje po svoje "porodiže", ki v domovih številnih krasijo t. i. Božji kot. Roke jo pri šivanju še vedno ubogajo, le nit ji mora nekdo vpeljati v šivanko.

Zalka, kot jo kličejo najbližji, kljub starosti še vedno sama poskrbi zase, le v gospodinjstvu ji priskoči na pomoč prostovoljka, ki poskrbi tudi za njenega vnuka Srečka. Slavica Stanič prihaja v hišo vsak dan. In to že celih devet let, od ponedeljka do petka in ostane po ves dan. "Pomagam v gospodinjstvu, kuhati, prati, poskrbeti za zdravje, zdravnika, za vse. Zelo je vesela, zelo hvaležna, kajti ona je zelo pozitiven človek in za vsako stvar se zahvaljuje, kar koli ji naredim."

Zalka ima veliko potomcev
Ponoči za svojo staro mamo skrbi vnuk Srečko, ob koncu tedna pa priskočita na pomoč še dve vnukinji, Srečkovi sestri. Čila stoletnica je imela šest otrok, zdaj živijo le še tri hčere, dve - Rozalija in Justina v Ljubljani, Marija pa v Švici, tako da svojo mamo bolj poredko obiščejo, jo pa večkrat pokličejo. Oba sinova sta pred leti umrla, ena hčera pa takoj po porodu v Nemčiji, kamor so bili z družino v drugi svetovni vojni izgnani. Sicer pa ima stoletna Rozalija 13 vnukov, 17 pravnukov in dva prapravnuka. Ti so se ob njeni stoletnici prvič zbrali skupaj in proslavili njen jubilej. Številni so se videli prvič.

Zalka tudi rada poje, saj je vedno dobre volje. Bere tudi časopise, seveda tam kjer črke niso premajhne, vsako nedeljo pa prebira Sveto pismo. Enkrat mesečno jo obišče leskovški župnik, v cerkev pa sama ne hodi več. Zdravje ji dobro služi, malo težje hodi, slabše sliši, sicer pa je vseskozi dejavna. Kot pravi Slavica, se ravna po vremenu, če je slabo vreme, spi dlje, ob prvem mraku pa že gre spat. Najraje ima juho in meso, pa tudi sladice. Prej so imeli doma kmetijo, od katere so ostali le zajčki, za katere zdaj skrbi Srečko.

Za MMC Goran Rovan

100 let Rozalije Štefanič