Geslo letošnjega žrebanja je Najboljša nagrada je, ko se razdeli. Foto: EPA/Reuters
Geslo letošnjega žrebanja je Najboljša nagrada je, ko se razdeli. Foto: EPA/Reuters
Veselje dobitnikov. Foto: EPA/Reuters

V trenutno najsrečnejšem kraju v Španiji, ki leži na jugu pokrajine Almeria, veselje še kar traja in traja, odpirajo se penine, a zakaj se ne bi, saj najvišja nagrada, imenovana el gordo, roma v njihove roke - dobitniki si bodo razdelili 452 milijonov evrov.

Tudi drugi najvišji dobitek v vrednosti 320 milijonov evrov gre v Almerio, in sicer v kraj Laujar s 1.600 prebivalci. "Skoraj vsakdo v mestu bo dobil svoj delež, in tudi če bo denar razdeljen med vse, bo še vedno šel ljudem, ki ga res potrebujejo," je dejal župan, medtem ko so prebivalci plesali na ulicah.

Božične loterije se ne udeležijo le ljubitelji iger ne srečo, kar dokazuje tudi podatek, da v tem obdobju loterijo igra kar 75 odstotkov Špancev, ki za to skupaj zapravijo okoli 0,3 odstotka bruto domačega proizvoda. Vrste so se v preteklih dneh tako vile pred vsemi prodajalnimi loterijskih srečk - nekateri so čakali tudi po nekaj ur, da bi dobili svojo srečko. Vsako leto Španci združijo moči s prijatelji in družinskimi člani ter sodelavci, da bi kupili srečko - Španci v praksi namreč ne kupujejo celotnih srečk, saj ena stane 200 evrov. Raje namreč kupijo desetino srečke za 20 evrov, zato prejmejo tudi "samo" desetino dobitka oziroma 400.000 evrov.

Španska loterija je stara več kot 200 let in tradicionalno poteka v božičnem času. Žrebanje je trajalo kar šest ur, zmagovalne številke pa izžrebajo učenci najstarejše španske šole San Ildefonso iz Madrida.