Svoje delo so predstavljali na delavnicah, izdelki so bili na prodaj. Foto: BoBo
Svoje delo so predstavljali na delavnicah, izdelki so bili na prodaj. Foto: BoBo
false
Festival je obiskal tudi predsednik republike Borut Pahor, častni pokrovitelj praznovanj 25-letnice Dni evropske kulturne dediščine v Sloveniji. Foto: BoBo

Obiskovalci festivala so se lahko v nekaterih rokodelskih veščinah tudi sami preizkusili, denimo v klekljanju, lončarstvu, pletenju iz ličja in slame, kamnoseštvu, pletenju košar iz šibja, rezbarjenju modelov za loški kruhek, posodarstvu ter pletenju slamnatih kit in štajerskega plota iz vrbovega šibja.

Prireditve se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je tudi častni pokrovitelj praznovanj ob 25-letnici Dni evropske kulturne dediščine v Sloveniji, v okviru katerih je potekal festival. Pahor je v svojem nagovoru izrazil željo, da bi leta 2115 praznovali stoti slovenski rokodelski festival, so sporočili iz predsednikovega urada.

"Želim si, da bi naši vnuki čez sto let lahko občudovali izjemni opus slovenske kulturne dediščine, ki je pustila globoko sled v našem narodnem značaju," je dejal Pahor in zbranim čestital za njihova prizadevanja za ohranjanje slovenske rokodelske dediščine.

Za širšo promocijo rokodelskih izdelkov
Festival je potekal v sklopu Dni evropske kulturne dediščine (DEKD), festival pa sta organizirala Slovenski etnografski muzej (SEM) ter Razvojni center Srca Slovenije, pobudnik in koordinator Konzorcija rokodelskih centrov v Sloveniji.

Z deljenjem rokodelskega znanja želijo prispevati k večji kakovosti rokodelskih izdelkov, k njihovi širši promociji in prenosu znanj na mlajše rodove, so sporočili iz SEM-a.

Na festivalu se je predstavilo vseh devet rokodelskih centrov, ki se povezujejo v konzorcij: Društvo rokodelcev Moravške doline, Rokodelski center Ribnica, Zavod Marianum Veržej - Center DUO, Center domače in umetnostne obrti - rokodelska zadruga CDUO Slovenska Bistrica, Rokodelski center DUO Škofja Loka - Razvojna agencija Sora in Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec.

Konzorcij sestavljajo še Gimnazija Jurija Vege Idrija, Čipkarska šola Idrija, Podjetniški center Slovenj Gradec in Rokodelska mreža Srca Slovenije - Razvojni center Srca Slovenije.

17.000 udeležencev različnih delavnic
Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije je bil ustanovljen v letu 2014 z namenom sooblikovanja pravnih temeljev statusa rokodelcev v Sloveniji. S svojimi aktivnostmi spodbuja k večji kakovosti rokodelskih izdelkov, k njihovi širši promociji in prenosu znanj na mlajše generacije. Rokodelski centri v konzorciju povezujejo več kot 750 rokodelcev, od katerih je več kot 140 nosilcev certifikata Art&Craft.

Med letoma 2010 in 2015 so rokodelski centri izvedli več kot 25 večjih rokodelskih projektov ter na različnih delavnicah in izobraževanjih svoja znanja in spretnosti prenašali na več kot 17.000 udeležencev, so sporočili iz konzorcija.