Astrid Lindgren je v stanovanju živela 60 let. Foto: EPA
Astrid Lindgren je v stanovanju živela 60 let. Foto: EPA

Dediči avtorice Pike Nogavičke so se namreč ob 108. obletnici rojstva slavne švedske mladinske pisateljice odločili, da njenim oboževalcem omogočijo vpogled v njeno stanovanje v Stockholmu, v katerem je živela 60 let.

Prvi obiskovalci so se skozi stanovanje, sprva se bodo skozi to lahko sprehodile le manjše skupine ob koncih tedna, sprehodili 14. novembra.

Od navihane Pike do "razbojnice" Ronje
Astrid Lindgren (1907-2002) velja za eno najbolj priljubljenih avtoric mladinske literature na svetu. Zaslovela je že s prvo knjigo o Piki Nogavički, za otroke je med drugim ustvarila še Erazma in potepuha, Ronjo, razbojniško hčer, Brate Levjesrčne ter Bratca in kljukca.

V svojih delih se je spominjala otroštva na švedskem podeželju, pisala pa je tudi romane, novele, dramske igre in poezijo. Njene knjige so prevedli v več kot 70 jezikov in na podlagi njenih pripovedi posneli več deset filmov in televizijskih nadaljevank.

Od njene smrti dalje švedska vlada vsako leto podeli po njej poimenovano nagrado, ki je s petimi milijoni švedskih kron najvišja nagrada za otroško literaturo.